Nem lesz népszavazás Paksról

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem hitelesítette az atomerőművi blokkok építése ügyében tett népszavazási kérdést. Az Együtt-PM a Kúriához fordul.
Kapcsolódó cikkek

A Szigetvári Viktor, az Együtt – a Korszakváltók Pártja társelnöke és Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért Párt társelnöke által benyújtott kérdés úgy hangzik: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?”

Az NVB a hitelesítést az alaptörvényre hivatkozva tagadta meg, amelynek rendelkezése szerint nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről. A paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvény február 12-én lépett hatályba.

Az Együtt-PM nem fogadja el a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, ezért a Kúriához fordul jogorvoslatért. Jávor Benedek a döntést úgy kommentálta: semmilyen meglepetés nem történt, “a Fidesz-delegáltakból összehordott Nemzeti Választási Bizottság teljesítette a politikai megrendelést”. Nyilvánvaló, hogy az NVB nem szakmai érveket mérlegelt, “egész egyszerűen Orbán Viktor elvárásainak tett eleget” – jelentette ki.

A politikus abszurdnak nevezte az NVB indoklását, véleménye szerint kérdésükkel nem a nemzetközi szerződést bocsátották volna népszavazásra. Hangsúlyozta, az állampolgárok véleményét arról akarták kikérni, hogy szeretnék-e az államadósságot 15 százalékkal növelni és látni, hogy a következő években hogyan bővül a nukleáris kapacitás Magyarországon.