Behavazódott az ország keleti része

Beköszöntött a tél keleten, több területen havazik - közölte az Útinform a Facebook-oldalán csütörtök reggel. Ez még csak az első felvonás volt. Figyelmeztetés is érvényben van.
Kapcsolódó cikkek

A Jászság, a Hortobágy, a Hajdúság és a Nyírség területén szerda este óta változó intenzitással havazik, Eger körzetében és a Mátrában hódara hull. Gyengén havazik az M3-as és az M35-ös autópálya mentén is.

Az érintett körzetekben a fő- és mellékutakon vékony rétegben havas vagy latyakos a burkolat az Útinform tájékoztatása szerint. A Duna vonalától keletre szinte mindenhol vizes, vagy sónedves az utak felülete.

Havazott? Rosszak az útviszonyok? Írja meg kommentben, hogy önök felé mi a helyzet!

A Dunántúl nyugati peremén is sónedves a burkolat, míg Vasvár környékén nyálkás szakaszokra kell számítani. A megelőző szórásnak köszönhetően lefagyás nem alakult ki, bár a levegő hőmérséklete fagypont alá csökkent.

Néhol párás a levegő, köd csak Békéscsaba körzetében zavarja a közlekedést. Párásság miatt korlátozott a látás Esztergom, Jászberény, Debrecen és Nyírbátor körzetében. Általában szélcsend van, vagy gyenge szél fúj – írja az Útinform.

Mire számíthatunk a héten?

Csütörtökön túlnyomóan borult lesz az ég, legfeljebb néhány helyen lehet átmeneti felszakadozás az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Északkeleten lassanként megszűnik a csapadék, emellett délnyugaton helyenként előfordulhat kisebb eső, havas eső – nagyobb eséllyel délután. Az északnyugati, északi szél a legtöbb helyen mérsékelt marad. A hőmérséklet csúcsértéke általában 0 és 5 fok között valószínű, északkeleten várható a fagypont körüli hőmérséklet. Késő este 2, -3 fokra számíthatunk.

Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég, többfelé várható csapadék; északon és nyugaton havazás, másutt eső, havas eső, néhol ónos eső. Az északkeleti szél több helyen megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és 5 fok között alakul.

Így érkezett meg a tél, Pintértől nem jött SMS- még…

Szombaton eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, majd északnyugat felől felszakadozik a felhőzet. Többfelé várható havazás, délkeleten eső, havas eső is lehet. Az északi, északnyugati szél többfelé élénk, északnyugaton helyenként erős lesz. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és 2 fok között alakul.

Vasárnap nyugaton szakadozott lesz a felhőzet, keleten eleinte erősen felhős lesz az ég, majd felszakadozik. Keleten, délen gyenge havazás előfordulhat.A változó irányú szél mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -2 és -8 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, havas területeken több fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és 2 fok között alakul.

Figyelmeztetés több megyére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya, Somogy és Zala megyére másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetést adott ki ónos eső, hófúvás vagy havazás miatt. Vas, Veszprém, Fejér, Tolna és Békés megyére citromsárga figyelmeztetés van érvényben.