Sosem látott anyagi mélyponton a kórházak

A valós helyzet és a közmédia által bemutatott kép közti szakadékra hívta fel a figyelmet a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége közleménye.
Kapcsolódó cikkek

Az egészségügyben ma két Magyarország van. Az egyik csak a közrádióban, – televízióban, s az álomtitkárság közleményeiben létezik. Itt csökken az ágazatból az elvándorlók száma, rövidülnek a várólisták Utóbbi csökkentésére újabb 1 milliárd áll rendelkezésre – olvasható a Magyar Kórházak és Rendelőintézetek Szövetsége közleményében.

Hangsúlyozzák, hogy ezzel szemben az egészségügyben dolgozók és a betegeik azt tapasztalják, hogy egy másik Magyarországban élnek, ahol csaknem hatezer orvos hiányzik a rendszerből. Többek között az elvándorlás miatt. Sok helyen betarthatatlanok a minimumkövetelmények, és jelentősen nőnek a várólisták. Folyamatosan nő a dolgozókra jutó munka mennyisége, így romlanak a munkakörülmények – jellemzi a helyzetet a közlemény.

Rémes kilátások

A közlemény kitér arra is, hogy nemcsak a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek esetén rendelkezünk a legrosszabb statisztikákkal, hanem szinte minden betegség vonatkozásában. Hozzátéve, hogy ezzel együtt csökken az egészségügyben dolgozók várható élettartama is.

A szövetség szerint, a kórházi rendszer gazdasági összeomlásának elodázásához nem 1, hanem legalább 30 milliárd forintra lenne szükség – zárul a közlemény.

Sose volt még ilyen rossz

Soha nem voltak még ilyen rossz gazdasági helyzetben a kórházak és ennyire kiszolgáltatottak a beszállítók – mondta a közlemény kapcsán Balaton Péter, a Szövetség az egészségügyért elnevezésű szervezet titkára a napi.hu-nak. Hozzátette, hogy a kórházigazgatók már a megrendelésnél tudják, hogy nem fognak fizetni. Mint említette, a novemberi kórházkonszoldiáció idején volt olyan intézmény, amelyik utoljára 2013 februárjában fizetett a beszállítóinak.