Fogvacogtató hideg jön hétvégén

Vasárnap akár -6 fokig is hűlhet a hőmérséklet, bár napsütéses időre számíthatunk. Ahol felhős lesz az ég, ott hó is eshet.
Kapcsolódó cikkek

Csütörtökön eleinte délen még lesznek erősen felhős helyek, de ott is csökken a felhőzet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A nap első felében többnyire napos időre számíthatunk. Délután észak, északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, és akkor elszórtan – elsősorban az északi és a keleti országrészben – kisebb havazás, havas eső is kialakulhat. A nyugati, délnyugati szelet az északi megyékben helyenként erős széllökések kísérik. A hőmérséklet délután 1, 5, késő este -2, +4 fok között alakul.

Pénteken gomolyfelhős időre számíthatunk néhány órás napsütéssel. Elszórtan – legnagyobb eséllyel északkeleten – előfordulhat hózápor. Az északnyugati szél több helyen megerősödik. A hőmérséklet +2, -3 és 3, 7 fok között alakul.

Szombaton többnyire erősen felhős lesz az ég, csupán este csökken a felhőzet. Hószállingózás, kisebb havazás inkább csak a vastagabb felhővel borított északi megyékben fordulhat elő. A déli szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +1, -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 2, 6 fok között alakul.

Vasárnap napos időre van kilátás, csupán északon, északnyugaton lehet kevés gomolyfelhő az égen. Csapadék nem lesz. Az északnyugati szél mérsékelt marad. A hőmérséklet -1, -6, illetve 3, 6 fok között alakul.

Hétfőn napos idő lesz a jellemző kevés gomolyfelhővel, csapadék nélkül. Az északnyugati szél megélénkül, főként a Dunántúlon megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 7 fok között alakul.

q

Farkasordító – de miért ordít a farkas?

“Ilyan hidegben még a kutyát sem verik ki” mondjuk a vastagabb mínuszok beérkeztével, holott a kutya elég jól bírja a hideget (nyilván nem a chihuahua, hanem a vizsla vagy a német juhász, nem is beszélve a komondorról), a vastag bunda alatt extra zsírréteget növeszt, és szereti a jég, hó környezetét. Aztán van, hogy tényleg az orrunkat sem tennénk ki – ez már farkasordító hideg. De tényleg azért ordítanak a farkasok, mert fáznak? Nem. Legalábbis az átlagos hidegek a farkasnak meg sem kottyannak: -45 fokig az ordas jól elvan remek bundájában, mely 8-10 szeresen őrzi a hőt az emberi kültakaróhoz viszonyítva – és most itt a télikabátra gondolunk (na de mi a helyzet a farkasbundából készült téli bundával?). Az ordítás oka a kutatók szerint sima kommunikáció (mint egy rossz házasságban), a nagy területeket bejáró farkasok (akik elhagyják a saját, vizeletükkel megjelölt territóriumukat), így tartják egymással a kapcsolatot. És a vadászatot is egy nagy, közös üvöltözéssel kezdik. A farkas, ha teheti, kerüli az embert, nem cserkészi be Piroskát (az a mese amúgy is a fiatal lány szexualitással való, félelemmel teli találkozásáról szól) – egykori, finnugor totemálatunk amúgy egyre növekvő számban található Magyarországon. Így ordít a farkas, ha olyanja van: