Lázár: Szidják Makón Vásárhelyt

Egy a makóiaknak eljuttatott vásárhelyi levél kapcsán alakult ki vita a közgyűlés pénteki ülésén. Emellett a jövő év feladatairól is beszéltek a képviselők.

Erkölcsit a pályázóktól?

Molnár Lászlóné jobbikos képviselő napirend előtt két témában is felszólalt. Elsőként az elmúlt hetekben történtekre utalva pártjának javaslatát közölte. Mint beszámoltunk róla a Szent István Városrehabilitációs programban a hat Szabadság téri, zömmel önkormányzati bérlakásokat tartalmazó tömb is megújul. Innen azonban vélhetően az egyik bérlőtől eltűnt egy nagy értékű gázkonvektor. A Jobbik szeretné, ha a Lakásügyi tanácsadó testület jobban vizsgálná a bérlők személyét és társadalmi hátterét, és javasolja, önkéntes alapon erkölcsi bizonyítvány beadását a lakásokra pályázóktól, így a büntetett előéletet is látnák.

Lázár János országgyűlési képviselő kiemelte, egy ember tette, bűne alapján nem lehet egy egész társadalmi réteget, közösséget megbélyegezni. A javaslatot kampányfogásnak ítélte, mellyel szerinte a Jobbik részéről a választások végéig fognak élni a cigányság ellen.

Makón Vásárhely ellen hangolnak

Ugyancsak Molnárné beszélt arról a levélről, melyet minden makói háztartásba bedobtak és amelyet Almási István polgármester Hódmezővásárhely nevében juttatott el a hagymavárosba. A levélben a 970-es árvízben nyújtott segítség óta fennálló jószomszédi viszony további szükségességéről van szó – mondta el Almási István, mivel az utóbbi időben Makón többen Vásárhely-ellenes hangulatot keltenek – többek között a két kórház egyesítése miatt.

Lázár János elmondta, Makón, testületi üléseken rendszeresen szóba kerül Hódmezővásárhely, és nem éppen hízelgő minősítésben, így inkább ott kéne érdeklődni, kinek és milyen érdeke fűződik a két város és annak polgárai kapcsolatának rontásához.

Dr. Kószó Péter alpolgármester szintén napirend előtt arról számolt be, megalakult a Kishomoki Csatornázási Csoport, mely mintegy civilszervezetként a jövőre kezdődő 2 milliárdos beruházás felmerülő lakossági problémáit gyűjti és oldja meg.

Lázár: nagy feladat lesz a vállalkozások fejlesztése

Dr. Végh Ibolya aljegyző adósságkonszolidációval kapcsolatos felszólalására LázárJános államtitkár is reagált. Elmondta, kedden a miniszterelnökkel az élen a kormány tagjai elindulnak a megyei jogú és nagyobb városokba, hogy a vezetőkkel egyeztetve lefektessék az immáron adósság nélküli települések fejlesztési terveit. Vásárhelynek 2014-től az új uniós támogatási rendszerből 8-10 milliárd jut majd, melyet vállalkozásfejlesztésre, a kkv-szektor támogatására kell fordítani. Ebben már jó előre lépéseket kell tegyen minden képviselőtestület, melynek egyik legkomolyabb feladata lesz az elmúlt 23 évet is figyelembe véve felelős döntést hozni, a fejlődés útját kijelölni.

Hódmezővásárhelyen jövő héten levelet küldenek minden vállalkozásnak, írják össze, gondolják át hogy lehetne a jövőben munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő beruházásokat, bővítéseket indítani, amely egyébként kormányzati elvárás lesz a teljes adósságkonszolidációért cserébe.

Lázár még kiemelte, a 2020-ig Magyarországra érkező 7000 milliárdból 3600 milliárd csak a kkv-szektorhoz juthat. Brüsszeli tárgyalásain még azon folyik a vita, ez visszatérítendő legyen-e vagy sem. Az unió a visszatérítendő, de kamatmentes támogatást preferálja. Itt még hozzátette, nem csodálkozna, hagy jövőre egy adósságoktól mentes, és gazdasági tervvel rendelkező városban megszaporodnának a képviselő- és polgármesterjelölt-aspiránsok.

A napirendekben a képviselők döntöttek a decemberi közmeghallgatás témájáról, mely dr.. Kovács László javaslatára a közgondoskodásban részt vevő állami, önkormányzati és civilszervezetek beszámolójáról, együttműködéséről fog szólni.

Kiváló számok a Tornyaiban és a Bessenyeiben

Nagy Imre a Tornyai János igazgatója a múzeumok egy évét összegezte, ahol 24 kiállításon október 25-ig idén közel 28 ezren vettek részt, ami egy ekkora városban kiváló szám. Kiemelte az Őszi Tárlat sikerét, melyet idén egy hónapban közel annyian láttak, mint a tavalyit összesen.

Gajdán Bálint intézményvezető a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ éves munkáját mutatta be, rengeteg adattal, mely a programok iránti egyre fokozódó érdeklődést is érzékeltette. A BFMK beltéri, szabadtéri rendezvényei rengeteg embert vonzottak a városba, az épületekben működő civil- és sportszervezetek, az iskolák tematikus órái, az Agóra fórum résztvevői pedig folyamatosan szinte csúcsra járatják az intézményt. Az idei év pedig még nem is ért véget, hiszen programkavalkáddal készülnek a karácsonyi vásárra, sőt idén először szilveszterkor utcabált rendeznek a BFMK környékén – úgy tudjuk tűzijátékkal.

Lázár János a Tornyai látogatói számával kapcsolatban elmondta, ha az növelhető, szükséges lesz jövőre új marketingstratégia felállítása. Elsőként helyi szinten, másodikban a megye és a környező megyéket célozva, harmadikként igazán rangos eseményeket pedig országos médiában is reklámozva.

Jövőre 236 millió forintból saját tőkéből megújul a Somogyi Béla és a Dózsa György utca, ehhez a közgyűlés közbeszerzés indításáról döntött.