Jövő csütörtökön pont kerülhet a Hunvald-ügy végére

Várhatóan határozatot hirdet jövő csütörtökön az erzsébetvárosi, milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával Gál György és társai, köztük Hunvald György egykori polgármester ellen indított per másodfokú eljárásában a Szegedi Ítélőtábla.

A Fővárosi Törvényszék 2012. február 24-én Hunvald Györgyöt, a budapesti VII. kerület korábbi szocialista polgármesterét nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre, Gál Györgyöt, a kerületi önkormányzat volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökét pedig nyolc és fél évre ítélte.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlottak – különböző módon és eltérő mértékben – részt vettek egyebek mellett VII. kerületi ingatlanok pályázat nélküli értékesítésében, baráti körhöz tartozókkal tényleges munkavégzés nélküli szerződések megkötésében, hivatali telefonok szabálytalan használatában, a polgármesteri kerethez tartozó lakások bérleti szerződésének megkötésében, majd értékesítésükben a baráti körhöz tartozó embereknek.

Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla elfogultságot jelentett be, ezért a Kúria a Szegedi Ítélőtáblát jelölte ki másodfokú bíróságként. Az eredetileg huszonöt vádlottat érintő per több ember esetében jogerőre emelkedett, így a másodfokú eljárásban tizenketten álltak a táblabíróság elé.

Szeptemberben két napon át tárgyalta a Szegedi Ítélőtábla a Gál György és társai ellen csalás és más bűncselekmények miatt indított büntetőpert. A két tárgyalási napon elhangzott az ügyész vádbeszéde, az ügyvédek elmondták védőbeszédeiket, míg a vádlottak az utolsó szó jogán nyilatkoztak. Valamennyi vádlott az ellene felhozott vádban ártatlannak mondta magát. A tárgyalás október 10-én 9 órakor folytatódik. Ezen a napon határozathirdetésre is sor kerülhet.