Csaknem öt évet várunk egy műtétre

A magyar egészségügy olyan elképesztően jó ár-érték arányt mutat, hogy rekordméretűek lettek a kórházi várólisták – írja a Heti Válasz.
Kapcsolódó cikkek

A hetilap szerint az államosítás célja éppen az volt, hogy kiegyenlítettebb legyen a hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz, de az elmúlt években még inkább szétszakadt a mezőny. A Heti Válasz negyedszer összesítette az országos várólistát. Az Orbán-kormánynak többszöri pénzinjekció ellenére sem sikerült rövidítenie a várólistákat. A legtöbben, 27 ezren szürkehályog, tíz-tízezren pedig térd-, illetve csípőprotézis-beültetésre várnak.

A jelenleg csúcstartó négy év 7 hónappal a győri kórház, ahol ennyit kell várni egy térdprotézisre, ám a székesfehérvári kórház sincs jó helyzetben: három műtéti fajtánál is ők az országos „csúcstartók”. A hetilap egy példán szemléltetve bemutatja, milyen kiskapuk lennének, ha a beteg végül nem fizet 900 ezer forintot azért, hogy magánbeteg lehessen, és azonnal sorra kerüljön.


Fotó: MTI / Balázs Attila

Noha a Heti Válasz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) statisztikája alapján írta, hogy jelenleg hetvenezer beteg vár műtétre, ám ezen adatok hitelességét maga az OEP is vitatja, mivel az adatokat a kórházak küldik be, a pénztár csak feltölti honlapjára. Októbertől egyébként bármely nyugat-európai országban megműttethetjük magunkat, ha itthon fél évnél hosszabb ideig kellene várakozni. Tízezrek számára nyílik meg a lehetőség, ám a Heti Válasz szerint kevesen élnek majd vele.

A magyar egészségügy ugyanis elképesztően jó ár-érték arányt mutat, ezen a téren alighanem Európa-bajnokok vagyunk – írja a hetilap, amely kikérte az OEP-től azt az összeget, amennyit itthon fizet egy-egy műtétért a kórházaknak, és több európai ország példáján megnézte, meddig jutnának ezzel a betegek, mivel a biztosítónak csak a hazai árak erejéig kell állnia a külföldi számlát. Nem sokáig: a volt szocialista országok közül csak Magyarországot, Csehországot és Lengyelországot tüntetik fel Európa egészségturisztikai térképén, de a lengyel kórházak is kétszer drágábbak, mint a hazaiak. A csipőprotézis-beültetés nálunk 600 ezer forintba kerül, míg a lengyeleknél ennek duplájába, a cseheknél pedig már háromszoros lenne az ár.

Címkék: várólista