4 és fél év várakozás egy műtétre

Rekordhosszúságúak a magyar műtéti várólisták, egy uniós rendelkezés alapján azonban októbertől bármelyik európai országban kezeltethetnék magukat a betegek, ha lenne, aki finanszírozná - derül ki a Heti Válasz internetes oldalán szerdán közölt cikkből.
Kapcsolódó cikkek

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatainak összesítése szerint “soha ilyen hosszú ideig nem kellett várakozni”. Jelenleg több mint 70 ezer ember vár egészségügyi beavatkozásra, a legtöbben szürkehályogműtétre, térd-, illetve csípőprotézis-beültetésre, és van ahol négy és fél év a várakozási idő – olvasható “Az OEP fizeti a külföldi gyógykezelést?” című írásban.

A cikk kitér arra is, hogy egy uniós rendelkezés szerint októbertől bármely nyugat-európai országban műttethetik magukat az európai polgárok, ha a saját hazájukban fél évnél hosszabb ideig kell várakozniuk.

“Tízezrek számára nyílik meg ez a lehetőség, ám mégis kevesen élnek majd vele”, a magyar biztosítónak ugyanis csak a hazai árak erejéig kell állnia a külföldi számlát, és már a lengyel kórházak is kétszer olyan drágák, mint az itthoniak – olvasható a hetilap internetes kiadásában.

A csütörtöki Heti Válaszban megjelenő teljes cikk négy egészségügyi beavatkozásnál mutatja be, melyik nyugati ország milyen átlagáron szolgáltat, és ebből mennyit állna a magyar biztosító.