Lázár: 2014-től tiszta lappal indulhat minden település!

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint januártól a kormány átvállalná az összes település adósságát.
Kapcsolódó cikkek

Lázár János a hódmezővásárhelyi közgyűlésen jelzete, hogy a kormány még szeptemberben tárgyal arról, hogy 2014 január elsejével az városok összes adósságát átvállalja.

Mint elmondta Orbán Viktor miniszterelnök több tárcától – többek között a Miniszterelnöki Hivataltól, illetve a gazdaságitól – jelentést kér arról, milyen feltételekkel hajható végre az újabb adósságátvállalás.

Mindez Hódmezővásárhely esetén azt jelentené, hogy a több mint 22 milliárdos adósság eddig átvállalt 15 milliárdja után a fennmaradt 6 és fél milliárdot is átvállalná az állam. Így nemcsak az 5000 lakos alatti, de minden település tiszta lappal indulna a 2014-es esztendőnek, amikortól – a kormány tervei szerint – 10 éves, hosszú távú gazdasági tervet kellene kidolgoznia minden nagyvárosnak.

A Vásárhely24 információi szerint a megyei jogú városok 10 milliárdot kapnának – egyenként – melyből csak gazdaságfejlesztésre költhetnek a helyi cégeket, vállalkozásokat segítve. “Így szökőkút ebből nem épülhetne” – fogalmazott az államtitkár. Lázár János kijelentette: a vitán, mely még e hónapban lezajlik, támogatni fogja az önkormányzatok teljes adósságátvállalását, mindazonáltal komoly csatára számít a kérdésben.