Az MSZP B terve: Gyurcsány

A Magyar Nemzet szerint a szocialisták arra is felkészülnek, ha nem sikerül megállapodni Bajnai Gordonnal.
Kapcsolódó cikkek

Sem az MSZP, sem az Együtt 2014 nem kommentálta, hogy Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja módosítaná a szocialistákkal kötött jelöltállítási egyezséget – írja a Magyar Nemzet. Bajnai Gordon szövetségesei módosítanák a július közepén kötött megállapodást, amelyben meghatározták a közös jelöltállítás alapelveit. Scheiring Gábornak az aláírt dokumentumnak az a része nem tetszik, amely felsőfokú végzettséget ír elő. Szerinte az egyezség ezen pontja jogkorlátozó, nem fér össze a demokratikus jogegyenlőség elveivel.

Azt nem tudni, Bajnaiék szerencsésnek tartják-e, hogy nem sokkal az MSZP-vel kötött megállapodás után a PM-esek önjáró módon módosítanák az egyezséget. Az Együtt 2014 a Magyar Nemzet megkeresésére nem árulta el, Scheiring egyeztetett-e, mielőtt javaslatával a nyilvánosság elé állt, csak annyit közölt, hogy a két ellenzéki erő együttműködési tárgyalásai a közösen elfogadott menetrendnek megfelelően, jó ütemben haladnak. Török Zsolt, az MSZP szóvivője azt mondta, hogy az ügy egyetlen részletére sem kívánnak reagálni.

A szintén szocialista Józsa István ugyanakkor az ATV-ben úgy fogalmazott, hogy „külön a PM-mel, bármennyire is az a nevük, hogy párbeszéd, nem tárgyalunk”. A frakcióvezető-helyettes közölte: a szűk körű, operatív egyeztetéseken Karácsony Gergely, a PM prominense is részt vesz, így bármi javaslatuk van, azt megtehetik, de „természetesen csak Együtt–PM-szövetségként”. Józsa ugyanakkor nem tartotta lehetetlennek, hogy a felsőfokú végzettség nem kizáró kritériumként, hanem mint pozitívum szerepel majd a követelmények között.
A Magyar Nemzet úgy tudja, az MSZP-nek van egy B terve is arra az esetre, ha nem tudnak megállapodni a közös indulásról az Együtt–PM-szövetséggel. A lap értesülései szerint felvetődött, hogy a szocialisták egy biztos befutó helyet kínáljanak Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének, Schmuck Andornak, a Magyar Szociáldemokraták Pártja elnökének, Árok Kornélnak, a szociáldemokraták ügyvezető elnökének, a Szövetségben, Együtt Magyarországért elnökének, illetőleg Fodor Gábornak, a Magyar Liberális Párt elnökének.