Példás büntetést javasolnak a rasszista kekszgyárra

Halmajugrán nem dolgozhat akárki a keksziparban.

A Heves megyei halmajugrai kekszgyár csaknem 20 milliós uniós támogatást vett fel 35 munkahely létesítésére, ebből azonban csak egy jutott a munkanélküliségtől különösen sújtott helybeli romáknak, akik a település lakóinak 80 százalékát teszik ki – áll a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének hétfői közleményében.

Niedermüller Péter ezért felszólította az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, hogy az ügyet soron kívül vizsgálja ki, és “sújtsa példás büntetéssel a törvénytelen gyakorlatot folytató céget”.


A kép 2007-ben készült a kekszgyárban
Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

Mint írta, a DK mélységesen elítél és ellenez minden hátrányos megkülönböztetést, különösen azt, amely az előítéletektől és társadalmi hátrányoktól amúgy is sújtott romák ellen irányul. A DK alelnöke közleményében kivételesen felháborítónak nevezte, hogy a gyár a diszkrimináció nyílt, leplezetlen vállalásával nemcsak kirekeszti a romákat, de emberi méltóságukban is megalázza őket.

A közlemény írója emlékeztet rá, hogy a cég azzal indokolta a megkülönböztetést, hogy vásárlóik “nem akarnak roma kézből enni”, így inkább busszal szállítják a környező településeken lakó munkavállalókat, ahelyett, hogy helybeli szakképzett roma fiatalokat alkalmaznának.

Pavlova Olga, az érintett Detki Keksz Kft. vezetője a Népszabadságnak azt mondta gyakorlatilag semmi nem igaz abból, amit a tiltakozók állítanak. Az igazgató nem érti, miért éppen a kekszgyárat „pécézték ki”, hisz a környéken több multi is található, ahol jóval több embert foglalkoztatnak. A halmajugrai gyárban valóban dolgoznak más falvakból érkező munkások, de ők nem száz kilométeres távolságból jönnek, hanem közeli településekről. Pavlova Olga szerint a mostani válságos gazdasági helyzetben nem tudnak új embereket felvenni, annak örülnek, ha senkit nem kell elbocsátaniuk: „azért harcolunk, hogy a jelenlegi létszám megmaradjon”.