Pusztító napok jönnek

Negyvenfokos hőség jön. Ivóvíz nélkül lehetőleg ne induljon el otthonról!
Kapcsolódó cikkek

Az ország délnyugati kétharmadán fokozódó kánikulára lehet számítani: a hőmérséklet napi középértéke ma már errefelé eléri a 25 fokot. A kánikula miatt narancssárga figyelmeztetés van érvényben öt északi, északkeleti megye kivételével mindenhol. Az országos tisztifőorvos hétfő éjfélig harmadfokú hőségriadót rendelt el.

Fotó: MTI/EPA

Péntek délután folyamán kialakulhat néhol zivatar. Erre elsősorban a Nyugat-Dunántúlon, másodsorban az északi, északkeleti határvidék térségében van esély. A zivatart átmenetileg viharos szél, esetleg jégeső kísérheti.

Szombaton tovább fokozódik a hőség. A középhőmérséklet a Dunántúlon és délen eléri a 27 fokot. Nyolc megyére a legmagasabb szintű, vörös figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Vasárnap is marad a derült, száraz idő, 33-38 fokos csúcsokkal. A kánikula várhatóan hétfőn tetőzik, akkor 40 fok is lehet. Az ország nagy részén keddig 28, 29 fok körül alakul a középhőmérséklet. A hőség a jövő hét közepén mérséklődik, de a valószínűbb forgatókönyv szerint utána is még száraz idő lehet, 30 fok feletti csúcshőmérséklettel.

Óvjuk magunkat a forróságtól!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat – különös tekintettel a Forma-1 futamra és a szabadtéri fesztiválokra indulókat, érkezőket –, hogy a hétvégi szabadtéri programok során fokozottan tartsák be a hőségre vonatkozó ajánlásokat.

A nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, ajánlott ezen időszakban a napi szükséges 2 literen felül is inni, elsősorban csapvizet. A kulacsokat, palackokat a legközelebbi vízvételi helyeken mindig töltsék fel! Gondoskodjanak arról, hogy legyen tartalékban ivóvíz, amivel a kendőt, sálat, sapkát is benedvesíthetik, ezzel is védve fejüket, testüket a hőségtől. A kalap, napszemüveg viselésén túl ajánlott, hogy a Forma-1 versenyekre és a szabadtéri fesztiválokra érkezők vigyenek magukkal árnyékot adó napernyőt. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket!

Az ÁNTSZ további hasznos tanácsait itt találja!

Címkék: időjáráshőség