Hétvégi programkavalkád

Koncertek, szabadidős programok, sportversenyek, színházi előadások, tánc bemutatók, kiállítások, családi rendezvények, nagyvárosi pezsgés péntektől vasárnapig Hódmezővásárhelyen. Ön eldöntötte már, mit csinál a hétvégén?
Kapcsolódó cikkek

Június 21.

Pénteken szabadtéri és színháztermi előadásokkal veszi kezdetét a háromnapos Szent Iván Napi Mulatságok rendezvénysorozat. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtt felállított színpadon a Peter & Pan elnevezésű utcazenész formáció fellépésével indul a hétvége, majd Almási István megnyitóját követően a Budapesti Operettszínház kiválóságai, Dolhai Attila, Janza Kata, Vágó Detti és Szabó P. Szilveszter lépnek színpadra. Kilenc órától, a BFMK színháztermében Háy János Házasságon innen és túl című drámáját tekinthetik meg az érdeklődők, a művelődési központ színjátszókörének előadásában.
Még ezen a napon kezdetét veszi a LÖSZ Fesztivál. A hagyományőrző rendezvény első délutánján étellel-itallal és zenével nyit a Folk Kocsma. Fellép a Károlyi színpad, valamint a Végletek és a Vatafaka együttes.

Június 22.

A szombati nap még sűrűbbnek ígérkezik. Minden helyszínen már délelőtt elkezdődnek a programok. A sétálóutcában 10 órától folyamatosan koncertek lesznek. Zenél a gyereknótákat játszó Iszkiri együttes, a Hódmezővásárhelyi Városi Fúvószenekar,valamint a tehetséges fiatalokból álló Dodgem Együttes. A délutáni kínálat ennél is színesebb. Lesz blues, rockabily, ethno punk és ír zene is.
Ezzel párhuzamosan, az Árpád utcai Tájházban folytatódik a LÖSZ. A rendezvényen bemutatkoznak a város és a régió hagyományőrző egyesületei, zenészei, de lesz magyar fajkutya bemutató, kirakodóvásár, lovas és huszár szemle, rovásírás oktatás, veterán kerékpár felvonulás, állatsimogató és számtalan gyermekprogram.

A Magyar Úszás Napja elnevezésű országos program keretében szombaton ingyenes sportnapot tartanak a Török Sándor Strandfürdőben. A szervezők számtalan programmal várják a fürdőzni vágyókat. Lesz vizimentő, aquafitnesz és zumba bemutató, vizespóló verseny, a sportegyesületek szervezésében úszóváltó, búvárbemutató, öregfiúk, és gyerek-szülő vízilabda-mérkőzés, illetve büntetődobó-verseny is.

A sportbarátoknak egy másik programlehetőség is kínálkozik erre a napra. 30 év után újra összeáll a HMSE aranycsapata. Az NB II-es labdarúgócsapat egykori tagjai a szegediek hasonló korosztályú játékosaival mérkőznek meg a Városi Stadionban.

Este a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programsorozat keretében szinte valamennyi vásárhelyi közművelődési intézményben éjszakába nyúló programokkal várják a látogatókat. Hat órától Vásárhelyi pillanatok címmel tíz év fotószimpóziumainak összegző kiállításával nyit a rendezvény a Tornyai János Múzeumban. Hét órától a régészet, az ásatások rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket, de a múzeum év közben elzárt raktárainak rejtett zugaiba is bárki bepillantást nyerhet. Este tíz órakor egy felnőtt tartalmú kamaratárlat nyílik Tornyai János festőművész és Katalin, a mester modell-múzsájának titokzatos történetéről, Az örök nőstény címmel. Az Alföldi Galériában, fél kilenctől Eifert János a hazai fotóművészet egyik legismertebb képviselője tart diaporáma-digiráma bemutatót Ars Poetica – Ötven év
fotográfiái című kiállításában. Az este folyamán az Emlékpont is megnyitja kapuit. Nyolc órától Meszlényi Tamásné mesterfodrász interaktív múltidézésén megelevenednek a ’80-as évek frizuradivatjai, illetve, ezzel párhuzamosan ruhabemutatót tartanak a HÓDIKÖT egykori kollekcióiból, de az is kiderül melyek voltak a legnépszerűbb reklámok a rendszerváltás évtizedében. A kilencvenes évek elejének szubkultúráját a helyi fiatalokból álló Proletár zenekar hozza vissza. Rögtönzött koncertjükön igazi punk-rock hangulatot teremtenek Rodolf Hervé “partifotói” között. A Múzeumok Éjszakájának zárásaként Sztálin halálának 60. évfordulóján anekdotákkal és kevéssé ismert történetekkel mutatja be a generalisszimuszt Mészáros Tamás, a közgyűjtemény történésze. Az éjszaka folyamán a kiállítások és programok egységes, valamennyi helyszínre érvényes, 500 forintos sétálójeggyel tekinthetők meg.

Június 23.

A Szent Iván Napi Mulatságok zárónapja a hagyományok jegyében zajlik: a sétálóutcán megidézik a híres vásárhelyi Promenád hangulatát, Pál Tamás és tanítványai Szentivánéji operameséket adnak elő, a tájháznál tüzes, a nyári napfordulóhoz kapcsolódó népszokásokkal és szertartásokkal készülnek. A Bessenyei Művelődési Központ színháztermében “három jókedvű vagány”, Kálid Artúr, Kálloy-Molnár Péter és Gáspár
András rövidített Shakespeare drámákat ad elő.