Strasbourghoz fordulnak a megbírságolt képviselők

Szabó Rebekát és Dorosz Dávidot az Országgyűlés rendjének megzavarásáért büntette meg Kövér László. Szerintük jogszerűtlenül.
Kapcsolódó cikkek

Szabó Rebekát és Dorosz Dávidot korábban 70-70 ezer forintra büntették az Országgyűlés rendjének megzavarásáért, miután egy Itt Nemzeti Dohánymaffia feliratú molinót mutattak fel az ülésteremben a trafiktörvény módosításakor.


Fotó: MTI / Soós Lajos

Vasárnapi budapesti sajtótájékoztatójukon Szabó Rebeka azt mondta: Kövér László házelnök megpróbálja elhallgattatni az ellenzéket. Emlékeztetett arra, hogy a PM négy képviselője eddig összesen 310 ezer forint büntetést kapott, szerinte azért, mert kimondják az igazságot. A tiltakozásra pedig “a bábszínházzá silányított parlamentben” az egyik lehetőség a táblák felmutatása, miután felszólalási lehetőségeik frakció nélkül korlátozottak – mondta.

Dorosz Dávid azt mondta: “Kövér Lászlónak elmentek otthonról”, frusztrációit az ellenzéki képviselőkön éli ki.

Hozzátette: a kiszabott bírságokat jogszerűtlennek, a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó intézkedésnek tartják, ráadásul hazai jogorvoslati lehetőség nincs a döntéssel szemben. Ezért fordulnak az Emberi Jogok Európai Bíróságához.

A pénzbírságot egyébként még nem fizették be a képviselők. Arra számítanak, hogy következő fizetésükből levonják azt.