Időben elkészülnek a tankönyvek

Ígérni ezúttal nem tudta a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) vezetője, hogy szeptemberre az iskolában lesznek a tankönyvek, ez már nem csak rajtuk múlik.

Kiss János Tamás vezérigazgató annyit tudott mondani, hogy bár az új jogszabályok miatt a határidők rendkívül szorosak voltak, de ennek ellenére elkészültek az új Nemzeti alaptantervhez (NAT) igazodó NTK-s kiadványokkal, és rajtuk nem fog múlni, hogy augusztus végén kiszállítsák a könyveket, szeptemberben pedig a diákok kézbe vehessék őket. A korábbi nevén Nemzeti Tankönyvkiadó 112 kiadványa már most szerepel a tankönyvjegyzéken.

A tankönyvek elbírálásának eddigi menetével elégedett Kiss, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a zökkenőmentes iskolakezdés egyik legfőbb feltétele, hogy az átalakított terjesztési rendszer megfelelő gyorsasággal és hatékonysággal szolgálja ki az iskolákat. Mint mondta, az új rendszer minden szereplője (Az Oktatási Hivatal, a Könyvtárellátó Nonprofit kft.és a kiadók) “megtesz mindent”, hogy időben az iskolákba érjenek a tankönyvek. Ha ez így lesz, akkor a diákok, szülők nem fognak érzékelni semmit az új rendszer bizonytalanságaiból.

A vezérigazgató felidézve a tankönyvellátást érintő változásokat a 2013/2014-es tanévben, kiemelte, hogy az új NAT-ot és a kerettanterveket felmenő rendszerben vezetik be az 1., 5., és 9. évfolyamokon, valamint a hat évfolyamos gimnáziumoknál a 7. osztályban. Szólt arról is, hogy az oktatásért felelős miniszter február 28-én adta ki a tankönyvrendeletet, majd márciusban újabb kerettantervek jelentek meg, eközben közbeszerzési eljárással jelenleg is folyik a Könyvtárellátó (KELLO) terjesztési segédeinek a kiválasztása.


Fotó: Kummer János

Az új NAT és kerettantervek által érintett osztályokban teljesen új tankönyvek lesznek, így ezeken az évfolyamokon az eddigi kiadványok nem használhatók. Ezeknél az évfolyamoknál az iskolák május 15-éig adhatják le a rendeléseket, és június 15-éig pontosíthatják. Ezután a KELLO tíz nap alatt összesíti a rendeléseket, és eljuttatja a kiadóknak, amelyek június végén tudják meg, hogy mennyi könyvet kell gyártaniuk július közepéig.

A KELLO és terjesztői partnereinek raktárában állítják össze az idén először tanulónként, névre szólóan válogatott csomagokat, és ezután juttatják el az iskolákba. Felhívta a szülők figyelmét, hogy mindenképpen ellenőrizzék a csomagok tartalmát. Emlékeztetett arra is, hogy idén minden első osztályos ingyenesen kapja a könyveket, a felhasználható keretösszeg diákonként 12 ezer forint. Megmarad továbbá a rászorultság alapján történő támogatás is.

Racskó Péter, a tankönyvkiadó infokommunikációs igazgatója digitális fejlesztéseiket mutatta be. Mint kifejtette: ezeket elsősorban az egyre gyarapodó digitális eszközök, az új tartalmi változások és a pedagógusok körében végzett kutatások motiválták. Megjegyezte: a kutatások azt mutatják, hogy Magyarországon a legkisebb az ellenállás a pedagógusok körében a digitális eszközök használatával szemben.

A tankönyvpiacról nincs egységes statisztika, senki nem tudja pontosan, mekkora üzletről van szó. Más-más számokat olvasni a Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, a KSH, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete és a NTK saját adataiban. A vezérigazgató ugyanakkor a különböző adatok alapján tavaly úgy becsülte, hogy az elmúlt évre 12-13 milliárdra zsugorodott a tankönyvpiac. Ennek oka a gyereklétszám-csökkenésben (2005 óta évente átlagosan 2-3 százalékkal csökkent az iskolát megkezdők száma), és a családok teherbíró-képességében, a tartós tankönyvek terjedésében keresendő.