Titkos megfigyelésekre készül a Fidesz

A kormánypárt javaslata szerint bármilyen ok vagy gyanú nélkül is nemzetbiztonsági vizsgálat alá lehetne vonni embereket – írta a hvg.hu. A tervet az ombudsman és az ügyészség is erősen kritizálta.
Kapcsolódó cikkek

Túllőni látszik a célon a kormány a nemzetbiztonsági törvény tervezett módosításával – írta a hvg.hu. A fideszes Kocsis Máté és Csampa Zsolt által jegyzett tervezet szerint bármely ok vagy gyanú híján is nemzetbiztonsági vizsgálat alá lehetne vonni rendőröket, katonákat, igazságügyi dolgozókat és titkosszolgákat – írta a lap. Az érintettek meg sem ismerhetnék a vizsgálatok eredményét, és jogorvoslati lehetőségük sem lenne a következményekkel szemben.

 

A tervezetet Szabó Máté ombudsman aggályosnak tartotta. Állásfoglalása szerint sérti a magánszférához való jogot az, hogy az ellenőrzés nem csupán az érintettre, hanem családtagjaira is kihathat – írta a hvg.hu. Szabó Máté szerint külön problémát jelent, hogy a törvényjavaslat szerint a jövőben egy egyszerű kormányhatározattal kibővíthető lenne a vizsgálható emberek köre.

Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese szerint a tervezet sértené az igazságszolgáltatás függetlenségének elvét, így végeredményben alkotmányellenes, mert vezető és magasabb állást betöltő ügyészeket is bevonna a vizsgálhatók körébe. Az ügyész szerint amiatt, mert a tervezet szövege homályos fogalmakkal operál, teljesen szubjektív alapon lehetne bárki ellen nemzetbiztonsági vizsgálatot elrendelni – közölte a hvg.hu.