A KDNP-nek kampányol a Klebelsberg

Az oroszlányi tankerületi igazgató levelet küldött az iskoláknak, amelyben egy KDNP által támogatott kampány mellett agitál.
Kapcsolódó cikkek

Farkasné Bíró Mónika, a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (KIK) oroszlányi tankerületi igazgatója levelet írt a „fennhatósága alatt” működő iskoláknak, amelyben a megyei KDNP által szervezett programra agitálja a pedagógusokat – tudta meg a Klubrádió. A párt mára Oroszlányba szervezi az embriókkal való kísérletezés elleni, EU-s aláírásgyűjtő mozgalom megyei, ünnepélyes aláírását.

A levélben többek között az szerepel, hogy minden pedagógus igazoltan hiányozhat órájáról és vehet részt az ehhez kapcsolódó – munkaidőben szervezett – előadáson és a nyilatkozat aláírásán. A tankerületi igazgató azt kéri az iskolák vezetőitől és tanáraitól, hogy a levélről tájékoztassák a kollégákat és mindenki a személyes meggyőződése alapján döntsön a részvételről és az aláírásról.

A tankerületi vezető a Hír 24-nek megerősítette a levél létezését, de – mint mondta – ez nem agitáló, hanem „egy sima, egyszerű tájékoztató levél”, amit az önkormányzat kérésére küldött szét. Farkasné Bíró Mónika már beszélt a KIK vezetőivel is az ügyről, felettesei sem találtak semmi kivetnivalót a levél továbbküldésében. „Itt valaki politikai ügyet akart csinálni egy sima tájékoztatásból” – mondta.

Csak jeleztek a kollégáknak

„A levélben az szerepel, hogy mindenki a saját lelkiismeretének megfelelően dönthet arról, hogy elmegy-e erre a rendezvényre vagy sem. Én egyébként sem tilthatom meg, hogy elmenjen egy ilyenre, ha akar. Csak annyit jeleztünk a kollégáknak, hogy egyeztessenek az intézményvezetővel ilyen esetben.”

Arra a kérdésünkre, hogy ha egy ellenzéki párt szervezne valamilyen programot, akkor – kérés esetén – az arról szóló felhívást is továbbítaná-e az iskolákba, Farkasné kijelentette: „Ez nem párt, hanem EU-s rendezvény, és engem csak felkértek, hogy továbbítsak egy levelet. Megkerestek már egyházak, kiadók, szakszervezetek, más intézmények, hogy továbbítsak leveleket, azokat is továbbítottam, mert az a dolgom, hogy tájékoztassam a kollégákat.”

Farkasné soha nem volt politikai ember

„Az oktatás mindig is pártsemleges volt, és aki engem ismer, tudja, én soha nem voltam politikai ember, én mindig is szakmai ember voltam” – tette hozzá.

Az aláírásgyűjtés fő hazai támogatói a történelmi egyházak, Rétvári Bence államtitkár, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Az Egy közülünk elnevezésű kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság alkosson szabályt arról: az emberi élet a fogantatással kezdődik. A kezdeményezés 2012 áprilisában indult, hét uniós országban egy év alatt egy-egy millió aláírást kell összegyűjteni íveken vagy interneten, hogy a kérdés napirendre kerüljön.

A Klubrádió szerint Hegedűs Mihály, a KDNP tatabányai elnöke korábban a párt megyei szervezeteinek, vezetőinek és szervezőinek közreműködését kérte az ügyben. Leszögezte, hogy az „Egy közülünk” nem egy politikai kezdeményezés, ugyanakkor több civilszervezet mellett a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) is csatlakozott az aláírásgyűjtéshez, és támogatja a kezdeményezés fő célkitűzését: az emberi élet védelmét a fogantatás pillanatától fogva.