Pintérre és Bakondira lő a DK

Egy MSZP-s képviselő is autóbalesetet szenvedett a hófúvásban.

Hóról szólnak ma a parlamenti sajtótájékoztatók.

A szocialista Simon Gábor maga is elszenvedője volt egy tömegbalesetnek csütörtök délután az M7-en, Lepsénynél. A képviselő azt állítja, órák teltek el anélkül, hogy segítséget, élelmiszert, ivóvizet vagy legalább információt kaptak volna a bajba jutottak.


Fotók: Kummer János

Simon mindebből azt a következtetést vonta le, hogy „Orbán Viktor erős állama egy dologra képtelen: megvédeni a polgárait”.

A képviselő parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli, kiderítendő, ki a felelős a hétvégi hófúvás nyomán kialakult közlekedési káoszért, katasztrófahelyzetért. Az MSZP szerint a kialakult helyzet mind a hatóságokat, mind az ország lakosságát felkészületlenül érte.

Nincs kézmosás

Tőle függetlenül ugyanezt sürgeti a gyurcsányista Molnár Csaba is. Molnár sejtése: „A felelős Bakondi és Pintér urak körül lehet keresendő.”

A Demokratikus Koalíció emellett új országos katasztrófavédelmi tervet ambicionál, a jelenlegi szervezet átalakítását, az irányítás reformját.

Mindkét közélő idézte Orbán Viktor tavaly januári nyilatkozatát. A miniszterelnök bő egy éve, a katasztrófavédelem akkori átszervezése után azt nyilatkozta: az állam mostantól nem moshatja a kezét, ha a katasztrófavédelem nem működik.

Lemondásra szólította fel Pintért és Bakondit a Párbeszéd Magyarországért. Dorosz Dávid az ügyben 21 kérdést is intéz a belügyminiszterhez. Többek között arra kíváncsi, hogy a tárca miért nem készült fel időben, miért nem tette meg a megfelelő intézkedéseket.