A Fidesz kiáll az alaptörvény módosítása mellett

A Fidesz szerint komoly félreértés van a külföldi sajtóban az alaptörvény módosításával kapcsolatban.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ismét komoly félreértés van a külföldi sajtóban a magyar törvényhozással kapcsolatban, de a Fidesz és a kormány szívesen áll a rendelkezésükre a valódi helyzet tisztázására. Erről Kocsis Máté beszélt szerdán Budapesten újságírók előtt, a Financial Times cikkére reagálva. A gazdasági napilap internetes oldalán arról ír, hogy ha a magyar parlament elfogadja az alaptörvény módosítására beterjesztett javaslatcsomagot, akkor meg kell vonni Magyarország uniós szavazati jogát és fel kell függeszteni a EU-s támogatások kifizetését.

Kocsis Máté erre azt mondta, hogy “határozottan, tisztességesen meg fogjuk magunkat védeni ebben az ügyben is”. Szerinte a külföldi sajtóban megjelent “hajmeresztő vélemények” torzítják a valós magyar helyzetet. Hangsúlyozta: az alaptörvény módosítása a “szándéka szerint egy jó alaptörvény-módosítás” és minden passzusában megfelel az Alkotmánybíróság (AB) korábbi ítéleteinek.

Előzőleg a Financial Times azt is írta, hogy Orbán Viktor a demokratikus értékeket fenyegeti, ezért Európának figyelmeztetnie kell arra, mivel járhat, ha kitart jelenlegi irányvonala mellett. A Financial Times szerint Brüsszelnek pontosan meg kell határoznia, mely pontokon fenyegeti a magyar tagság az EU-t.

Nem a Financial Times volt az első, ahol megelégelték az uniós értékrenddel szemben haladó Orbán-kormány tevékenységét, mivel a német kormányból is volt már ehhez hasonló nyilatkozat – mondta a Klubrádiónak Kovács László volt EU-biztos. A szocialista politikus úgy látja: példa nélküli lenne a szavazati jog felfüggesztése, amivel az adott ország lényegében kieshet a döntéshozatali rendszerből, így súlytalanná válna. Tavaly év elején már felmerült egyszer, hogy megvonnák hazánk uniós szavazati jogát, akkor sem lett belőle semmi.

Közben kiderült, hogy nemcsak a Financial Times, hanem az Európa Tanács is aggódik. A strasbourgi székhelyű szervezet főtitkára fel is szólította a magyar kormányt, hogy halassza el a jövő hétfőre tervezett szavazást az alaptörvény módosításáról, és tegye lehetővé, hogy a javasolt módosításokat megvizsgálhassa a Velencei Bizottság.

Címkék: alaptörvény