Áder kinevezte Matolcsyt

Kinevezte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökévé Matolcsy Györgyöt az államfő.

Áder János erről szóló, Kövér László házelnöknek címzett átiratát az Országgyűlés hétfői plenáris ülésének kezdetén ismertették.

A köztársasági elnök levelében tájékoztatta a parlamentet, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteri megbízatása március 3-i, vasárnapi hatállyal megszűnt, és a hétfői nappal – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – kinevezte őt az MNB elnökévé.

Mint írtuk, utolsó miniszteri intézkedésével Matolcsy adójogi salátatörvény-javaslatot nyújtott be pénteken az Országgyűlésnek, amit a változó gazdasági-jogi környezettel indokolt. Az adójogszabályok módosításai a jogalkalmazás során felmerült problémák orvoslására, a jogalkalmazás egyértelműbbé tételére, a gazdálkodók működési feltételeinek megkönnyítésére, valamint az adminisztráció egyszerűsítésére irányulnak.

Új jegybankelnökként pedig úgy döntött, hogy mától csak az ő aláírását is tartalmazó forint bankjegyeket lehet nyomtatni. A Világgazdaság Online ugyanakkor rámutat, rá sem lehet ismerni a jegybank új elnökének aláírásaira a vagyonnyilatkozatait böngészve. A kormány honlapján is megtalálható dokumentumokból jól látszik: a 2011-ben és a most benyújtott nyilatkozat szignálása közt hatalmas a különbség, az legalábbis az íráskép óriási változására utal. A leköszönő gazdasági miniszter 2011-es aláírása három vonalból áll, a 2013-asból viszont már betűk is kiolvashatók. A többi vagyonnyilatkozat alján található szignó a 2013-assal egyezik meg.