Sok út járhatatlan a hófúvás miatt

Hóátfúvások miatt csaknem hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná az országban, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei napok óta megállás nélkül dolgoznak, elzárt település nincs - közölte a társaság csütörtök hajnalban.

Még mindig másodfokú a riasztás

Az országban néhol több mint 35 centiméteres a hótakaró, hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van még érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye összesen 24 kistérségében. Az országban 14 megyében és a fővárosban van hótakaró. A hóréteg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legvastagabb, helyenként a 35 centimétert is meghaladja.

Szerdán negyvenöten sérültek meg az országban közúti és egyéb balesetekben, hatan pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek. Az érintett megyékben az intenzív havazás miatt 115 segélyhívás érkezett. Ötvennyolc embert mentettek meg a téli időjárás következményeitől, közülük hetet a kihűléstől.

Feloldották a kamionstopot

Feloldották a kamionstopot a 83-as főúton, teljes útzár van viszont a 84-esen Sümegnél. Itt egy keresztbe fordult jármű zárja el az utat, ezért rendeleték el az útzárat.

Javult a helyzet Győrben

A hófúvás miatt éjjel járhatatlanná vált Győr megyei útszakaszok közel felét már sikerült annyira megtisztítani, hogy megindulhatott a forgalom – közölte a katasztrófavédelem megyei ügyelete. Tájékoztatásuk szerint továbbra sincsen Győr-Moson-Sopronban a külvilágtól elzárt település, 36 alsóbb rendű út azonban továbbra is járhatatlan, jellemzően Sopron és Kapuvár térségében. A megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyelete korábban azt közölte, csütörtök reggelre hatvan mellékút vált járhatatlanná a megyében a hófúvások miatt.

Veszprém sem úszta meg

Hét utat zártak le a havazás miatt Veszprém megyében – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön. Pécsi Norbert Sándor közleményében azt írta: lezárták az utat a forgalom elől Ukk és Gógánfa, Kemenesszentpéter és a megyehatár, Kemeneshőgyész és a megyehatár között, Ódörögdpuszta után az egyik irányból, de a település máshonnan megközelíthető. Szintén lezárták az utat Pápakovácsi és Ganna, Malomsok és a megyehatár, valamint Devecser és Somlóvásárhely között.

Elakadt egy szülő nőt szállító mentő

Elakadt a hóban egy szülő nőt szállító mentőautó csütörtökön kora reggel a Szombathely-Gencsapáti vasúti átjárónál, de végül a közútkezelő járművének kíséretében megérkezett a szombathelyi Markusovszky kórházba – tájékoztat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Balogh Nikoletta azt mondta: kora reggelig tizenegyszer mentettek ki elakadt járműveket a hóból. A megyében húsz alsóbbrendű út van lezárva hóátfúvások miatt, elzárt település viszont továbbra sincs.

Hajnalban az operatív törzs közreműködésével biztosították Nemescsó, Pusztacsó és Kőszegpaty kenyérellátását, és eljuttattak hatvan egységnyi vért Szombathelyről Győrbe. Balogh Nikoletta tájékoztatott arról is, hogy a Magyar Vöröskereszt helyi aktivistái meleg ruhát, cipőt és élelmiszert osztottak ki a Szombathelyen veszteglésre kényszerült kamionok sofőrjei között.

Az Útinform összesítése szerint Győr-Moson-Sopron megyében 35, Zala megyében 9, Vas megyében 19, Veszprém megyében 6 alsóbbrendű út vált járhatatlanná. Emellett több tucat nyugat-magyarországi mellékúton is csak nehezen lehet közlekedni a hófúvások, illetve az ezek nyomán kialakuló hó- és jégbordák miatt. A balesetek és a még nagyobb fennakadások elkerülése érdekében ezen kívül a 75-ös, a 82-es, a 83-as, a 85-ös és a 86-os úton kamiontilalmat vezettek be.

Viharos szél

A hatékony munkavégzés érdekében az éjszakai órákban lezárták a 85-ös út Fertőszentmiklós és Fertőhomok közötti szakaszát, valamint a 88-as út sárvári elkerülő szakaszát, hogy a társaság munkagépei meg tudják szüntetni a kialakult hóakadályokat. A viharos erejű széllökések azonban továbbra sem csillapodtak, így rengeteg helyen alakultak ki további hóátfúvásos, nagyon nehezen járható vagy járhatatlan útszakaszok, mivel az akár 60-80 kilométer széllökések az útról letakarított havat folyamatosan visszahordják a burkolatra.

A társaság üzemmérnökségei a nyugati országrészben teljes kapacitással dolgoznak, a társaság a bérelt munkagépeket is az utakra rendelte, emellett átcsoportosításokat is végrehajtott gépparkján belül, hogy a lehető legnagyobb erőkkel küzdhessen a hóátfúvásokkal.

Elakadt hókotrók

Zala megyében a hóátfúvások miatt csütörtök reggelre kilenc út vált járhatatlanná, további 14 pedig csak nehezen járható; a megyében több helyszínen is járművek akadtak el, kamionok, személyautók és autóbusz mellett két esetben a közútkezelő munkagépeit is menteni kellett.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte: a napok óta tartó havazás eredményeként Zalában 12-20 centiméter vastag a hóréteg. A várható további havazás és a még mindig erős, néhol viharos erejű északi szél miatt továbbra is narancs színű, azaz másodfokú riasztás van érvényben a megye területének legnagyobb részén.

Csütörtökre virradó éjjel autóbusz, kamionok és személygépkocsik műszaki mentéséhez hívták a tűzoltókat. Beleznán egy árokba csúszott hóekét, Zalaváron pedig a közútkezelő egy másik elakadt munkagépét is a tűzoltók segítségével szabadították ki a hóból. Éjfél körül az M7-es autópálya nagykanizsai lehajtójánál autóbusz, kisteherautó, személygépkocsi és két kamion akadt el az emelkedőn, de az éjszaka folyamán legtöbbször a 71-es és a 75-ös úton, valamint a megye számos más pontján is árokba csúszott, elakadt járművek vezetői kértek segítséget.

Hófúvások miatt 14 útszakasz csak nehezen járható, kilenc utat pedig le kellett zárni Zalában. Nem közlekedhetnek járművek a 7-es út és Galambok, a Nagykanizsa és Szepetnek, a Tótszerdahely és Letenye, a Nagyrécse és Galambok közötti összekötő úton, a 75111-es úton Sármellék közelében, Ukk és Gógánfa között, a 75-ös úton a baki tető és Pölöske között, továbbá az Újudvar és Magyarszerdahely, valamint a Gelse és Zalaszentbalázs közötti úton.

Változatlanul fennáll a kamionos korlátozás a magyar-szlovén határon, miután a Zala Megyei Védelmi Bizottság csütörtökön 19 órától megtiltotta Szlovénia felől a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek belépését Magyarországra.

Nehézségek Vasban

Az éjszaka folyamán tovább erősödött a szél, a hóátfúvás miatt lezárt útszakaszok száma pedig húszra emelkedett Vas megyében. Le kellett zárni a Sárvárt elkerülő 88-as út egy szakaszát is – tájékoztatta a Magyar Közút Zrt. Vas Megyei Igazgatóságának útügyeletese az MTI-t.

Kecskés Péter közölte, hogy elzárt település továbbra sincs a megyében, de az utak a folyamatos tisztítás ellenére is havasak, helyenként csúszósak, jégbordásak. A kamionforgalmat korlátozták. Két elakadt autóbuszt és néhány személyautót kellett menteni éjjel és hajnalban. Az előrejelzések szerint a szél erőssége csak délután csökken.

Nehézségek közepette, de közlekednek az autóbuszok Vas megyében, járatkimaradásokkal, nagyobb késésekkel az utazóknak mindenképp számolniuk kell – mondta Pathy Tivadar, a Vasi Volán Zrt. illetékes üzemigazgatója.

Nem érkezett meg minden sofőrjük a munkahelyére, főként Kőszeg környékéről nem tudnak bejutni a kollégáik, de amelyik autóbusz beérkezik, azt ismét útnak indítják – közölte. Többször is előfordul, hogy elakad a hóban egy-egy autóbuszuk, de ezeket eddig minden esetben kimentették – tette hozzá.

Megerősített szolgálat

Az időjárás miatt továbbra is megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok Észak-Dunántúl térségében, hóátfúvás miatt nincs elzárt vonal a MÁV hálózatán – közölte a MÁVINFORM. A MÁV-START az összes vonatát közlekedteti. Késésekre számíthatnak azonban a Hegyeshalom-Szombathely vonalon utazók, mert a GYSEV Szombathely és VÉP állomása között 400 méteres szakaszon 1,5 méteres hófal miatt csak egy vágány járható.

Szombathely és Győr környékén I. fokú hókészenlétet vezetett be a MÁV, mert az erős szél, valamint az elhaladó vonatok után keletkezett menetszél visszahordja a havat a váltószerkezetekbe, amelyeket ki kell tisztítani.

A közlemény szerint az elmúlt napokban több száz hómunkás dolgozik a váltók hó- és fagymentesítésében, hogy minden vonalon biztosított legyen a folyamatos vasúti közlekedés. Mindezen túl készenlétben vannak a hótorlaszok felszámolására a speciális hóolvasztó gépék, továbbá a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre.

Címkék: hófúvás