Ne legyen a gyerek válóperek áldozata!

Törvénymódosítást javasol Szili Katalin a gyermekelhelyezés és -láthatás ügyében. A független képviselő sokkal nagyobb védelmet szeretne a gyerekeknek.

A politikus azt javasolja, hogy ha a szülők a gyermek elhelyezéséről nem tudnak megegyezni, akkor rendeljen ki a bíróság ügygondnokot a gyermek mellé. Indoklása szerint ezzel megakadályozható, hogy a gyermek ki legyen szolgáltatva a szüleinek, azok jogi képviselőinek.

A javaslat szerint az ügygondnoknak folyamatosan figyelnie kellene a gyermek helyzetét, fejlődését, kapcsolatát a szülőkkel, és háromhavonta jelentést kellene erről írni a bíróságnak. Ehhez kérhetne felvilágosítást a gyermek óvodájában, iskolájában, az esetlegesen igénybe vett nevelési tanácsadóban, gyermekjóléti szolgálatnál, gyámhivatalban, a gyermek orvosánál, és meglátogathatja a gyermeket előre be nem jelentett időpontban reggel 7 és este 9 között.

A képviselő szerint nem illetheti meg a kapcsolattartás joga a szülőt minden esetben. Szili Katalin úgy módosítaná a jogszabályt, hogy a láthatás felfüggeszthető, illetve megtagadható legyen a „felróható magatartást tanúsító” szülőnek, vagyis ha nem gondoskodik megfelelően a gyerekről.

A politikus áprilistól vezetné be az új szabályokat.

A gyerekelhelyezéssel kapcsolatos cikkünket itt találja!