Schiffer nem menti meg Orbánt, visszakéri a mandátumokat

Az LMP frakcióvezetője nem akar szövetséget sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel 2014-ben. A jelek szerint egykori párttársaival sem.

Az is benne van a pakliban, hogy független képviselőként folytatjuk a parlamenti munkát, de ezt nem szeretnénk – mondta Schiffer András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, miután ismét eredménytelenül zárult az LMP és az abból kivált Párbeszéd Magyarországért Párt egyeztetése. A Lehet Más a Politika frakcióvezetője szerint mindenképpen meg akarnak egyezni, de nem hajlandóak elvtelen alkukat kötni, és nem megvalósítható a Párbeszéd Magyarországért Párt kérése, hogy a képviselőcsoportot kereszteljék át LMP – Párbeszéd Magyarországért névre. A házszabály szigorú, nem lehetünk egyik napról a másikra hirtelen Hóvirág képviselőcsoport, mert az mondjuk, marketing szempontból jól hangzik – fogalmazott.

A 2014-es választásokkal kapcsolatban azt mondta: azt már most kijelentheti, az LMP 2014-ben nem fog mentőkötelet dobni a Fidesznek, ha úgy alakul. Nem szeretne a mérleg nyelve lenni. Orbán Viktor leváltása a céljuk, hogy véget vessenek a kaszárnyakapitalizmusnak – tette hozzá. Schiffer közölte: nem akarnak egyik nagyobb párthoz sem dörgölőzni, mert ezen pártok Magyarország- és világképe nehezen összeegyeztethető az LMP programjával.

Karácsony: Schifferék a mandátumaikat akarják

A műsorban rögtön az LMP frakcióvezetője után Karácsony Gergely következett, aki azt mondta: az LMP-ben maradók kérték őket, hogy adják vissza mandátumaikat, de ez nem fog megtörténni. A Párbeszéd Magyarországért Párt alapítója elmondta: azért nem adják vissza mandátumukat, mert szerintük a 2010-ben szerzett 15 mandátum a közös politika eredménye volt. Az LMP névváltoztatásáról azt mondta: nem a hasukra ütve találták ezt ki, szerintük lenne lehetőség erre, de nem ez a legfontosabb kérdés. Karácsony Gergely úgy véli, az a kérdés, képesek-e még együtt dolgozni az LMP-ben maradókkal.

Hozzátette: ők mindenképpen megpróbálnák a közös munkát, mert sok minden összeköti őket az LMP-vel, még akkor is, ha kilépésük mögött az áll, hogy máshogy viszonyulnak az ellenzéki együttműködéshez. A Párbeszéd Magyarországért Párt egyik alapítója kijelentette: így vagy úgy, de február 11-éig véget kell vetni a kialakult helyzetnek. Karácsony Gergely azt mondja: benne nincs harag a kialakult helyzet miatt, ugyanis nem érzelmi viszonyok vezettek idáig. A politikus elmondta: jelenleg az új párt alapszabályán dolgoznak, két hét múlva pedig formálisan is megalakulnak, megválasztják a vezetőket is.

Jávor: más baj is volt

Jávor Benedek a Párbeszéd Magyarországért alapítója az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, hogy a 2014-es választási stratégia különböző megítélése mellett az LMP-n belüli konfliktusok többsége abból alakult, hogy nem működött jól a párt belső döntéshozatali és döntés-végrehajtási rendszere, amit régóta próbáltak rendbe tenni; már tavaly javaslat volt egy szervezetileg működőképesebb rendszer létrehozására. A képviselő a mandátum megtartásáról szóló kérdésre úgy reagált: a felmérések azt mutatják, hogy a választók többsége az együttműködés párti politikát támogatja, amelyet mi képviseltünk az LMP-n belül.”

A Párbeszéd Magyarországért szerint szükség van egy ellenzéki együttműködésre, ennek részeként az egyéni választókerületek szintjén való megegyezésre. Jávor Benedek hangsúlyozta: az együttműködésekhez további tárgyalásokra, egyeztetésre van szükség.

Schiffer András korábban lapunknak azt mondta: „kizárólag a jelenlegi és a volt LMP-s képviselőkön múlik, lesz-e közös frakció”, akkor a frakcióvezető nem tartotta korrektnek azt a kérdésfelvetést, hogy a kormányváltás-e a párt fő célja, mondván a kilépők hegyezték ki a párton belül ezt a kérdést.

Az éhségmenet közös ügy

„Az ország valamennyi megyéjéből induló éhségmenetek az egyre súlyosabb méreteket öltő elszegényedésre és munkanélküliségre hívják fel a figyelmet, tisztességes közmunkabért, egyenlő jogokat és igazságosabb közteherviselést követelve” – írja közleményében a párt. Kiemelik: az idén megfogalmazott követelések egy részével ráadásul az ombudsman is egyetért, ahogy az a közfoglalkoztatásról szóló jelentésben is olvasható.

A minimálbérnél alacsonyabb közfoglalkoztatási bérminimum az alapvető jogok biztosa szerint is sérti az egyenlő bánásmód követelményét, ezért álláspontja szerint szükséges, hogy az fokozatosan emelkedjen a minimálbér szintjére” – emlékeztetnek. Az LMP szerint minden olyan békés kezdeményezés támogatandó, amely „a kormány szegényellenes és antiszolidáris politikája ellen emel szót”, így csak úgy mint tavaly, idén is csatlakoznak az éhségmenethez.