Itt az új vírus? Mindenki védtelen

Egyes helyeken a hányós, hasmenéses megbetegedésből már több van, mint az influenzaszerűből.

Megfázásos panaszok helyett egyre többen a kiszáradás tüneteivel keresik fel a háziorvosokat. Lehet, hogy megérkezett Magyarországra a norovírus. A bélrendszer influenzájának tartott betegség főleg a gyerekeket, időseket veszélyezteti, mert könnyen kiszáradáshoz vezet.

Több a beteg, de nincs járvány – mondta a közrádió hírműsorának az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi szakorvosa. Krisztalovics Katalin szerint nem kizárt, hogy már megérkezett hozzánk a noro, a calicivírus egy új változata. Szilveszter óta meredeken emelkedik a hasmenéses, hányásos tünetekkel jelentkező betegek száma a kórházakban, a gyermekek és idősek közösségében – tette hozzá a szakember.

Mivel a norovírus még nagyon új, még senkinél nem alakult ki ellene védettség, a fertőzés várhatóan végigvonul majd az egész országon. A járványügyi szakorvos hozzátette: nagyon változékony kórokozóról van szó, ezért nincs ellene védőoltás.

Nagy-Britanniában – az ottani egészségvédelmi hatóság (HPA) szerint – már több mint 1,1 millió embert fertőzött meg a hasmenéssel, hányással járó norovírus. Hasonló tendencia mutatkozik Európa-szerte, Japánban és a világ más részein is. A „has influenzájának” is nevezett betegség gyors lefolyású, elsősorban az óvodás, kisiskolás korú gyermekeket fertőzi, ám rajtuk keresztül eljut a felnőttekhez is. Főként cseppfertőzés útján terjed, de akár tárgyak érintésével is.

A cseppfertőzés ellen a klasszikus higiénés szabályok betartásával lehet a leghatékonyabban védekezni: gyakori kézmosással, szellőztetéssel, a tárgyak fertőtlenítésével. Fertőzés esetén a folyadékpótlás a szülők egyik legfontosabb teendője: érdemes víz és tea helyett egyszerű szőlőlevet diktálni (5 percenként egy teáskanállal) a gyerekbe, ez ugyanis megnyugtatja a gyomrot és leállítja a hányást, valamint pótolja az elvesztett folyadékot is.

Címkék: hasmenés