A békemenetesek nem engednék a Parlamenthez az ellenzéket

Az alaptörvény jogi, politikai és társadalmi értelemben is legitim, ezért "el a kezekkel az alkotmánytól - alaptörvénytől" - közölte a Civil Összefogás Fórum (CÖF).
Kapcsolódó cikkek

A kormány melletti Békemeneteket szervező civil szervezet „mélységes aggodalommal figyeli a demokratikus ellenzéki erők összejöveteleit, ahol közjogi felhatalmazás nélkül néhány múltbéli levitézlett politikus és álcivil a nép képviselőinek nagy többségével elfogadott alkotmányát kívánja eltörölni”.

A CÖF emlékeztetett rá, hogy az alkotmány elfogadása előtt széles körű társadalmi egyeztetés folyt, a „nemzeti és jobboldal” 2010-es választásokon aratott kétharmados győzelme minden jogi, politikai és társadalmi alapot megteremtett ahhoz, hogy az új parlamenti többség új alaptörvényt hozzon létre. A Bárándy-család szocialista és liberális megrendelésre hiába készít új alkotmányszöveget, az pusztán egy politikai próbálkozás és nem lesz belőle alkotmány – tették hozzá.

A CÖF elfogadhatatlannak tartja, ha nyomást gyakorolnak a választási regisztrációval kapcsolatban az Alkotmánybíróságra. “A Parlament előtti tüntetés fenyegetésére csak úgy tudunk reagálni, hogy jelezzük, ha a Békemenet elmegy a Parlament elé, az +új alkotmányozók+ oda már nem fognak beférni” – fogalmaztak.

Az Együtt 2014 válaszul azt közölte: se jogtechnikai trükközés, se “álcivilek buszoztatása” nem akadályozhatja meg, hogy tiltakozzanak a szabad választásokat korlátozó regisztráció ellen. Hozzátették, bár a CÖF azt ígérte, decemberben elszámol a Bajnai Gordonnal szembeni kampány költségeivel, ez nem történt meg. Az Együtt 2014 ezért csütörtöki közleményében arra szólítja fel a civil szervezetet, hogy hozza nyilvánosságra elszámolását a “gyűlöletkampányról”.

A most álcivileket emlegető Civil Összefogás Fórum korábban visszautasította azokat a médiában megjelent utalásokat, amelyek „álcivilnek” állították be. A CÖF akkor jelezte: “Kárpát-medence támogató szervezeteivel” együttműködve, 2014-re elkészítik a nemzeti társadalmi szerződést.

Az Orbán-kormányt támogató CÖF azonnal ellentámadásba lendült, amikor Bajnai Gordon visszatért a politikai ringbe. A volt kormányfőt a szervezet szóvivője akkor “reinkarnálódott Gyurcsány Ferencnek” nevezte.Fricz Tamás politológus azt mondta: Bajnaival nem a demokrácia erősödne meg, hanem újra a “posztkommunizmus és annak hálózatai”.

2012-ben egyébként a Békemenet kapta a Polgári Magyarországért Díjat. Az átadási ünnepségen az Országgyűlés elnöke a Békemenet jelentőségét Nagy Imre-újratemetéséhez hasonlította. Kövér László szerint, ha a Békemenet 1994, „a kommunisták hatalomba való első visszatérése” előtt szerveződik meg, ma nem itt tartana Magyarország.