Jövőre nem jár jutalom az orvosoknak

Megtiltott kifizetések az egészségügyben? Rácz Jenő pontosít.

Mint arról korábban beszámoltunk, sem év végi jutalom, sem béren kívüli juttatások nem járnak ezután az egészségügyi dolgozóknak – írta csütörtöki számában a Népszava. A lap információi szerint a kórházvezetők a napokban kapták kézhez azt a levelet, amelyben az áll: 2013-ban egyetlen, jogszabályon kívüli bérjellegű juttatást sem kapnak meg az államosított kórházak dolgozói. Mindez azt jelenti, hogy a magyar állami egészségügyben dolgozó orvosok és szakképzett ápolók fizetése éves szinten akár 20-30 százalékkal is csökkenhet, ami egy kiskeresetű, és a paraszolvenciából sem részesülő szakdolgozó számára akár a pályaelhagyás oka is lehet – olvasható a lapban.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, a Népszava által – Rácz szerint tévesen – említett kiegészítés-felfüggesztés nem a bérjellegű juttatásokra vonatkozik, kizárólag a jutalom jellegű kifizetéseket érinti. „A kollektív szerződések továbbra sem sérülnek, azaz a nem jogszabály alapján történő pótlékokat és illetménykiegészítéseket az egészségügyi dolgozók a jövőben is megkapják. A mostani megvonás a jutalom jellegű díjazásokra lesz hatással, amelyek egyébként is minimális összegűek, és csak nagyon kevés intézet dolgozóját érintették eddig is” – tette hozzá az elnök.

Az alapellátók kimaradtak

Eközben az is kiderült: bár az alapellátásba az ígéretnek megfelelően novemberben megérkezett a 14 százalékos emelt pénz, a terület egészségügyi szakdolgozóinak 96 százaléka – egy decemberi felmérés alapján – ebből semmit nem kapott meg. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara adatai szerint az összes szakdolgozó ötöde, körülbelül 20 ezer alapellátásban tevékenykedő védőnő, háziorvosi, fogászati asszisztens béremelését utasították el a munkáltatók, a legtöbbször azzal az indokkal, hogy a plusz pénzt nem kötelező bérre fordítani.