Orbán szerint karácsonyra elcsendesednek a diákok

A miniszterelnök arra számít, hogy az ünnepekre véget érnek a tüntetések. Az ingyenes diplomának nemcsak a pontszám, hanem az is feltétele lenne, hogy időben végezzen a hallgató. Arról még vitáznak meddig tartson a hűség.
Kapcsolódó cikkek

Érthető, hogy a tiltakozó diákok azt mondják, ezek a nagyfejűek meg húzzanak el. De nyugi!” – a Népszabadság szerint így értékelte Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakciószövetség zárt ülésén az országos diáktüntetéseket.

A Népszabadság szerint a miniszterelnök a zárt frakcióülésen azt mondta, a tiltakozási hullám karácsonyra lecseng. Orbán Viktor a frakcióülésen nem látott okot aggodalomra, állítólag azt mondta, hogy a kormány a felsőoktatási reformot eleve több lépcsősre tervezte.

“Az első lépcsőnél nem voltak demonstrációk, a másodiknál igen. Ez azt jelenti, hogy nem három lépésben, hanem egy további lépésben változtatunk” – magyarázta Orbán a Népszabadság szerint a képviselőknek.

A miniszterelnök a lap szerint a reformról azt mondta, hogy nem lesz tandíj, vagyis a képzés vagy ingyenes vagy költségtérítéses lesz. Orbán állítólag azt is közölte, “nem lesz részösztöndíj”.

Orbán ezúttal is elismételte, hogy azok, akik eleget tesznek a három feltételnek, azaz elérik a szükséges ponthatárt, meghatározott számú félév alatt megszerzik a diplomájukat, és vállalják, hogy az után Magyarországon dolgoznak, ingyen tanulhatnak az egyetemeken, főiskolákon.

Az még állítólag „mozog”, hogy a diploma megszerzése után elkövetkező húsz évben a képzésre fordított évek kétszeresét, vagy ennél kevesebbet kell majd Magyarországon dolgozni. Azt nem lehetett biztosan tudni, hogy a frakcióülésen Orbán Viktor kitért-e arra, hogy aki eléri a szükséges ponthatárt, vagyis felvételt nyer, de a másik két feltételt nem teljesíti, annak önköltséges lesz-e a felsőoktatás.