Jogsértő a rákosokon spórolni

Az ombudsman és a TASZ szerint nem lehet pusztán költséghatékonysági szempontok miatt korlátozni az egyes terápiás módszereket.

Az alapvető jogok biztosa az Emberi Erőforrás Minisztérium államtitkárának írt azonnali véleményében jelezte, elfogadhatatlannak tartja a nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikusan csökkentését célzó jogszabály-módosítás tervezetét. Szabó Máté szerint a tárca koncepciója a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek élethez és emberi méltósághoz való jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggésben súlyos alkotmányos aggályokat vet fel.

A biztos felhívta a szaktárca figyelmét arra, hogy a finanszírozási szabályok átalakítása oda is vezethet, hogy egyes szív- és érrendszeri betegséggel érintett betegcsoportok, bizonyos pszichiátriai kórképek, illetve előrehaladott tumoros folyamatok esetén a betegek gyakorlatilag nem részesülhetnek megfelelő orvosi ellátásban. A terápiák finanszírozásának átalakításával ugyanis a kezelő orvosok nem nyújthatják számukra az állapotuk alapján indokolt, a jobb életminőséget biztosító, illetve a szakmailag leginkább megfelelő – de esetenként költségesebb – ellátási formát.

Szabó Máté szerint tehát jelenlegi formájában a tervezet nem felel meg sem az Alaptörvény rendelkezéseinek, sem a magasabb szintű törvényi szabályoknak. Az alapjogi biztos jelezte azt is, hogy ha a rendelet tervezetét változatlan formában fogadják el, akkor – a korábbi ombudsmani gyakorlattal összhangban – megfontolja, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve kezdeményezi a hatályba lépés felfüggesztését.

A biztos korábban már az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezte a cukorbetegek inzulin-ellátásával kapcsolatos társadalombiztosítási támogatások alkotmányosan aggályos átalakítása ügyében is.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is véleményezte a tárca terveit. Mint írják, “súlyosan kifogásolják, hogy a gyógyíthatatlannak látszó esetekben a betegek nem kapnak lehetőséget életük meghosszabbítására és annak méltó körülmények közti megélésére”.

Szócska államtitkár tegnap azt állította:  félreértelmezték az onkológiai készítmények támogatásának módosításáról szóló tervezetet, hiszen annak célja éppen az, hogy minél többen kaphassák meg a számukra hatékony kezelést.Szerinte eddig  bevett gyakorlat volt, hogy olyanoknál is alkalmazták a költséges terápiát, akiknél nemcsak teljességgel hatástalan volt a kezelés, hanem akár még rontotta is állapotukat.

Az államtitkár kiemelte, ahogy az említett tervezetet, annak gyakorlati alkalmazásának részletszabályait is a szakmai szervezetekkel közösen dolgozzák majd ki. A tervezett intézkedésből várható megtakarításra az államtitkár azt mondta: nem a megtakarítás a cél. Mint mondta: egy hónapon belül megjelenik az az onkológiai projekt, melynek keretében 10 milliárd forintot fordítanak az onkológiai ellátás – ezen belül intézetek, diagnosztikai berendezéseik – fejlesztésére. Továbbá a szervezett szűrésekre is nagyobb hangsúlyt fektetnek a jövőben. Az onkológia területén mind a megelőzés, mind a kezelés tekintetében nem vissza-, hanem továbbfejlesztik a rendszert – mondta az államtitkár.

Előzőleg a Gyógyulj Velünk Egyesület a tervezetet úgy értelmezte: hamarabb fognak meghalni a rákbetegek. „Vastagbélrákos és végbélrákos betegek ezrei halhatnak meg korábban, ha változatlan formában életbe lép az emberi erőforrások miniszterének rendelettervezete” – hívta fel a figyelmet közleményében az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő szervezet.

A Szent László Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa is felháborítónak és betegellenesnek tartja a napokban közzétett tervezetet. Bodoky György az Indexnek azt mondta: a tervezet kifejezetten ellehetetleníti a vastagbélrák kezelését, és 8-10 éves visszalépést okoz a gyógyítás színvonalában. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint „a minisztériumi tervezetben kizárólag közgazdasági szempontok érvényesülnek, de ez nem tudja kifejezni azt, amit egy négy hónapos túlélés helyett egy 18 hónapos jelenthet egy-egy család számára.” MSZP: vonják vissza!

Az MSZP követeli – mint fogalmaznak – „a rákbetegek ezrei számára szenvedést kínáló” javaslatnak a visszavonását. Kökény Mihály, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerint a tervezetben foglaltak megvalósulása esetén több ezer végstádiumban lévő beteg nem kaphat esélyt arra, hogy meghosszabbodjon az az időtartam, amíg családjuk körében maradhatnak, sőt megőrizhetik munkaképes állapotukat is.