Nem lesz hajtóvadászat a betegekre

A cél éppen az, hogy minél többen kapják meg a számukra hatékony onkológiai kezelést – állítja Szócska Miklós.

Az egészségügyi államtitkár szerint félreértelmezték az onkológiai készítmények támogatásának módosításáról szóló tervezetet, hiszen annak célja éppen az, hogy minél többen kaphassák meg a számukra hatékony kezelést. Szócska Miklós egy konferencia szünetében reagált azokra a sajtóhírekre, hogy egy tervezet szerint a végstádiumú rákos betegek számára nem támogatnák a nagy értékű gyógyszeres kezelést.

Azt mondta: eddig bevett gyakorlat volt, hogy olyanoknál is alkalmazták a költséges terápiát, akiknél nemcsak teljességgel hatástalan volt a kezelés, hanem akár még rontotta is állapotukat. Az államtitkár kiemelte, ahogy az említett tervezetet, annak gyakorlati alkalmazásának részletszabályait is a szakmai szervezetekkel közösen dolgozzák majd ki. A tervezett intézkedésből várható megtakarításra az államtitkár azt mondta: nem a megtakarítás a cél.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy egy hónapon belül megjelenik az az onkológiai projekt, melynek keretében 10 milliárd forintot fordítanak az onkológiai ellátás – ezen belül intézetek, diagnosztikai berendezéseik – fejlesztésére. Továbbá a szervezett szűrésekre is nagyobb hangsúlyt fektetnek a jövőben. Az onkológia területén mind a megelőzés, mind a kezelés tekintetében nem vissza-, hanem továbbfejlesztik a rendszert – mondta az államtitkár.

Előzőleg a Gyógyulj Velünk Egyesület a tervezetet úgy értelmezte: hamarabb fognak meghalni a rákbetegek. „Vastagbélrákos és végbélrákos betegek ezrei halhatnak meg korábban, ha változatlan formában életbe lép az emberi erőforrások miniszterének rendelettervezete” – hívta fel a figyelmet közleményében az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő szervezet.

A Szent László Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa is felháborítónak és betegellenesnek tartja a napokban közzétett tervezetet. Bodoky György az Indexnek azt mondta: a tervezet kifejezetten ellehetetleníti a vastagbélrák kezelését, és 8-10 éves visszalépést okoz a gyógyítás színvonalában. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint „a minisztériumi tervezetben kizárólag közgazdasági szempontok érvényesülnek, de ez nem tudja kifejezni azt, amit egy négy hónapos túlélés helyett egy 18 hónapos jelenthet egy-egy család számára.”
MSZP: vonják vissza!

Az MSZP követeli – mint fogalmaznak – „a rákbetegek ezrei számára szenvedést kínáló” javaslatnak a visszavonását. Kökény Mihály, az ellenzéki párt szakpolitikusa szerint a tervezetben foglaltak megvalósulása esetén több ezer végstádiumban lévő beteg nem kaphat esélyt arra, hogy meghosszabbodjon az az időtartam, amíg családjuk körében maradhatnak, sőt megőrizhetik munkaképes állapotukat is.