Van még baj a médiatörvénnyel

Az Európa Tanács szerint aggályos, hogy a Médiatanács tagjainak kinevezésekor politikusok mondják ki a döntő szót. A testület álláspontja szerint a hangsúlyt a szakértelemre és a függetlenségre kell helyezni - írja a Népszabadság.

Az Európai Tanács (ET) szerint további lépések szükségesek a magyar kormánytól a médiaszabályozás terén. Erről Thorbjorn Jagland, az ET főtitkárának szóvivője, Daniel Holtgen nyilatkozott a Népszabadságnak. A lap szerint a szervezet továbbra is napirenden tartja a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos szakmai és politikai aggályokat. Daniel Holtgen az újságnak elmondta, hogy az a gyakorlat, miszerint a miniszterelnök egyedül tesz javaslatot a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökének személyére, nem felel meg az európai sztenderdeknek.

Az ET illetékeseinek az az álláspontja, hogy a médiahatóság elnökének és a Médiatanács tagjainak jelölési és kinevezési rendszerét úgy kellene megváltoztatni, hogy a kiválasztásnál a szakértelemre és a függetlenségre helyeződjön a hangsúly, a kinevezési folyamatban ne kizárólag politikusok mondják ki a döntő szót, hanem abba vonjanak be szakmai szervezeteket, testületeket is.

A Népszabadság szerint Thorbjorn Jagland múlt héten találkozott Budapesten Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel. Navracsics Tibor hivatala a lap megkeresésre annyit közölt, hogy a miniszterelnök-helyettes szívélyes személyes kapcsolatot ápol Jaglanddal, akivel ittjárta apropóján egy informális kávézás erejéig találkozott.