Nem fizetnek rá a névváltozásra a lakók

Illetékmentesen cserélhetik okmányaikat azok, akik az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések megváltozása miatt kényszerülnek erre.
Kapcsolódó cikkek

Általános illetékmentességet élveznek azok az okmánycserék, amelyek amiatt válnak szükségessé, hogy az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezéseket a közterületeknél 2013. január 1-jéig meg kell változtatni – mondta el Stágel Bence kereszténydemokrata országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus szerint az önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmát rögzítő, hétfőn elfogadott törvénnyel több mint 20 éve húzódó problémára tett pontot az Országgyűlés. Szomorú ténynek nevezte, hogy az ország településein a mai napig több száz, a kommunista diktatúra nyomait őrző közterületi elnevezéssel lehet találkozni. Lenin utcára, Vöröscsillag utcára, Tanácsköztársaság utcára 2012-ben egyáltalán nincs szükség – mondta Stágel Bence.

A jövőben nem szerepelhet cég, civilszervezet, sajtótermék elnevezésében, közintézmény vagy közterület sem viselheti majd olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be.

Konkrét esetekben nem szeretnének állást foglalni, mert az nem a politikusok, hanem a történészek feladata – mondta a politikus. A Népszabadságnak vagy a Népszavának nem kell féltenie az elnevezését – tette hozzá. Egy Horthy Miklósra vonatkozó felvetésre azt mondta: az a személyes véleménye, hogy ő a XX. század egyik történelmi személyisége, és ha szülőfalujában szobrot állítanak vagy közterületet neveznek el róla, azt nem tartja kifogásolhatónak.