Majdnem megbuktatták Semjént

A miniszterelnök-helyettes szociológiai szakdolgozatát az első opponens nem tartotta védésre alkalmasnak – írja a Népszabadság.
Kapcsolódó cikkek

Semjén Zsolt a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémiára írt doktorijával nem voltak maradéktalanul elégedettek bírálói: „elnagyoltnak”, „hiányosnak”, „elsietettnek” találták – olvasható a hvg.hu hétfői cikkében. A Népszabadság információi szerint az ELTE-re beadott szakdolgozata még rosszabb fogadtatásban részesült: elégtelenre értékelte az elsőként kijelölt opponensek egyike.

Fokasz Nikosz, a szociológiai tanszék vezetője a lapnak elmondta: azt kifogásolta a bíráló, hogy a mű nem szociológiai, hanem teológiai természetű. Egy másik bíráló kijelölésével oldották meg a helyzetet, „de még így is szélsőségesen eltérő, háromosztályzatnyi különbségű értékelések születtek” – olvasható a cikkben. A Népszabadság úgy tudja, a mai egyetemi kari értekezleten foglalkozhatnak Semjén szakdolgozatával.

Négyesre értékelték a szakdolgozatot

Újabb tanulmányi dokumentumait – például leckekönyvét és szociológusi oklevelét – tette közzé Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormany.hu oldalon kedden.


Fotó: Kummer János

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője ezt azzal indokolta, hogy “a plágiumvád tarthatatlansága után most annak híresztelésével próbálkozik a baloldali sajtó, hogy Semjén Zsolt a szociológia szakon majdnem megbukott a szakdolgozatával”.

A közzétett iratokból egyértelműen kiderül, hogy a szociológia szakdolgozat jó (4), megvédése jeles (5) minősítést kapott. “Ezt nehéz bukásnak nevezni, de a baloldali sajtónak még ez is sikerült” – tette hozzá a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A Pázmány szerint jogos Semjén PHD-je

Az intézményben az 1997 előtt megszerzett fokozatok átminősítését egy nemzetközi szakértői bizottság végezte – olvasható a hvg.hu keddi cikkében. Így az eljárás minden tekintetben megfelelt a hatályos egyházi és állami előírásoknak – áll a rektor közleményében. Mivel “hittudományi tudományág” nem szerepelt a hazai tudományági felsorolásban, ezért a MAB “vallástudományi doktori programként” ismerte el a hittudományi képzést, így Semjén Zsolt doktoriját is – tették hozzá. A miniszterelnök-helyettes korábbi tudományos fokozatát ezen szabályok szerint minősítették át PhD-vé, az okiratot Erdő Péter, a hittudományi kar akkori dékánja írta alá.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hvg.hu vizsgálata szerint megfelelő hivatkozások nélkül használta fel mások munkáit Semjén Zsolt a Pázmányra írt dolgozatában. A hírportál hétfőn azt is nyilvánosságra hozta, hogy a miniszterelnök-helyettes szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat ezzel a teológiai értekezésével.

A kormányzati portálon időközben közzétették Semjén mindkét dolgozatát, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pedig közleményben tagadta, hogy Semjén Zsolt plagizált volna: sorai szerint „a Hvg.hu cikke is elismeri, hogy a Semjén Zsolt dolgozatában hivatkozott művek pontosan meg lettek jelölve”. A hvg.hu cikkében egyébként azt írja, sok helyen nem szabályos az idézés.