Áder ma kétszer nem volt Schmitt Pál

Nem ért egyet két, az elmúlt hetekben elfogadott jogszabállyal Áder János köztársasági elnök, ezért megfontolásra visszaküldte őket az Országgyűlésnek.

Az államfő Kövér László házelnöknek írt, szerdai keltezésű – a parlamenti honlapon olvasható – levelében az október 8-án elfogadott hulladéktörvény több pontját vitatja, az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló, egy héttel később megszavazott jogszabály rendelkezéseit pedig hiányosnak tartja.

A köztársasági elnök azt is szóvá teszi, hogy az utóbbi tervezetét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke – a vonatkozó törvényi előírás ellenére – nem kapta meg véleményezésre.

Áder János legutóbb október elején küldött vissza törvényeket a t. Háznak. Akkor a jövő évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosítását és a településfejlesztéssel, -rendezéssel és az építésüggyel összefüggő törvények módosítását találta problémásnak.

Emlékezetes, hogy Áder elődje, Schmitt Pál motorként akarta elősegíteni a törvényalkotást, ezért nem húzta az időt jogi aggályokkal.