A kormány eltünteti a játékgépeket

Kocsmában és játékteremben nem lesz félkarú rabló. Csak kaszinóban. Ezért tartottak rendkívüli kormányülést.

Rendkívüli hétfő reggeli ülésén úgy döntött a kormány: a szerencsejáték-törvény ismételt módosításával gyakorlatilag betiltja a “pénznyerő-pénznyelő” automatákat Magyarországon. Ezt Lázár János miniszterelnökségi államtitkár jelentette be sajtótájékoztatón.

Tilos lesz pénznyerőt üzemeltetni “vendéglátóipari egységben” épp úgy, mint játékteremben. Kizárólag kaszinókban maradhat néhány “félkarú rabló”, így a jelenleg piacon lévő négyezerötszáz gép zöme nem működhet tovább.


Fotó: Neményi Márton

A módosítási javaslat sürgősséggel kerül a t. Ház elé: már kedden késő délután szavazhatnak róla a képviselők, és vélhetően még októberben hatályba is lép.

Semmi puhítás

Lázár a következőképpen indokolta a döntés meglepő hirtelenségét: nem akarnak időt hagyni arra, hogy lobbierők “felpuhítsák” az eredeti elképzelést.

“A szerencsejáték önmagában is káros, és ellentétes a mi politikai családunk credójával” – fogalmazott az államtitkár. Aki szerint két érv is szól a szigorítás mellett. Egyrészt az elmúlt években eleve szegénységben élő családok tízezrei mentek tönkre valamelyik tagjuk játékszenvedélye miatt. Másrészt “súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek azon személyek körül, akik a szerencsejátékiparhoz kapcsolódnak”. Utóbbira vonatkozó egyéb információt, nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva, nem közölt Lázár János.

Matolcsy online

A nyerőautomatákból évi harmincmilliárd forint bevétele származik az államnak (idén mostanáig huszonegymilliárd folyt be). A kieső pénz pótlását Matolcsy Györgyre bízta a kormány. A kabinet azzal bocsátotta útjára a gazdasági minisztert, hogy a kompenzálás érdekében dolgozzon ki tervet az online (“nem helyhez kötött”) szerencsejáték hazai megadóztatására.


Fotó: MTI / Balázs Attila

A bejelentés megütközést keltett a sajtótájékoztatón, ugyanis az előzetes körítés alapján “ütős hírt” vártak az újságírók; utóbb többen is úgy ítélték meg, “elterelő kommunikációs hadművelet” zajlik,.

Rendkívüli kormányülés ebben a ciklusban mostanáig kizárólag árvíz idején és a vörösiszap-katasztrófa kapcsán zajlott.