Kósa: a parlamenti választás után is lehet regisztrálni

A Fidesz javaslata szerint a megszűnő ajánlószelvények helyett a jövőben kétszáz aláírást kell majd összegyűjteni a parlamenti választáson való képviselő-jelöltséghez.

Mint Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke az M1 Az este című műsorában elmondta, szélesre kívánják tárni a demokrácia kapuját, ezért azt javasolják, hogy a megszűnő ajánlószelvények helyett 200 feliratkozó választópolgár aláírását legyen szükséges összegyűjteni a parlamenti választáson való képviselő-jelöltséghez. A tervek szerint többes jelölésre is lenne lehetőség, azaz egy választópolgár – ha előzetesen feliratkozott a szavazásra – akár két-három jelöltet is támogathatna. Az aláírásokat a helyi választási irodák ellenőriznék.

Elmondása szerint az előzetes feliratkozás lehetősége az adott választás előtt tizenöt nappal zárul majd le, de a szavazás után újra megnyílik. Így ha 2014-ben – amikor mindhárom voksolás egy évre esik – egy választópolgár, aki az országgyűlési választásra nem regisztrált, de az azt követő európai parlamenti (EP) vagy az önkormányzati szavazáson szeretne részt venni, az feliratkozhat majd azokra később is.