Megdőlt az országos melegrekord

Pénteken 40 foknál is melegebb volt, így megdőlt az országos napi melegrekord - közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a távirati irodával. Mostanáig augusztus 24-én 2007-ben volt a legmelegebb. Akkor Túrkevén 39 fokot mértek. Ma 40,4 fok volt Baján.

Szombaton is 39 fokos lehet a hőség, az Országos Meteorológiai Szolgálat hat megyére a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adta ki. Vasárnap azonban hidegfront éri el az országot.

A meteorológiai szolgálat a tartós hőség miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyére szombatra is a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Az ország többi területén narancssárga, másodfokú figyelmeztetés van érvényben, ezeken a területeken is 25 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33, 39 fok között lesz.

Szombat estétől északnyugaton, valamint kis valószínűséggel az északi határvidék közelében fordulhat elő néhol zivatar, amelyet viharos, nagyjából óránkénti 60-75 kilométeres erősségű szél és jégeső

Igazi fordulatot azonban a vasárnap érkező hidegfront hoz majd. Kezdetben északnyugaton, majd a kora délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél is. A napi csúcshőmérséklet ugyan még 33-36 fok körül várható, hétfőre viszont ennél 10-15 fokkal kevesebb lesz a legmelegebb órákban.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében a hőségriasztás vasárnap éjfélig van érvényben.

Címkék: hőségkánikula