Matolcsyé és Szijjártóé két nagyhatalom

Két kormánytag is felel az orosz és a kínai kapcsolatokért.

A 2010-es kurzusváltás után hamar kiderült, hogy a nyugattal vívott pénzügyi-gazdasági szabadságharccal egyidőben keletre nyit az Orbán-kabinet. Bizonyára ennek tudható be, hogy jelenleg két kormánytag is felel Magyarország orosz és kínai gazdasági kapcsolataiért.

Matolcsy György gazdasági miniszter idén januártól kapott helyettes államtitkári stallummal járó pluszfeladatot, s lett “a magyar-orosz és magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos”. Feladata “Magyarországnak az Oroszországi Föderációval fennálló gazdasági kapcsolatai, továbbá a Kínai Népköztársasággal fennálló gazdasági kapcsolatai elősegítése és egyéb kétoldalú kapcsolatai összehangolása”.

Júniusban aztán az addig a kormányfő személyes szóvivőjeként fungáló Szijjártó Pétert is erre a terepre vezényelte az orbáni idea: a “miniszterelnökség nemzetközi kapcsolataiért felelős külügyi és külgazdasági államtitkárságát” bízták rá, júliustól pedig a “keleti nyitás politikájáért” is ő lett a felelős, miközben egyszerre nyolc kormányközi bizottság elnökévé is kineveződött.

Duplán?

Mivel augusztus végi hatállyal három kormánybiztost – Budai Gyula elszámoltatási, Ókovács Szilveszter operaházi és Baán László múzeumnegyedért felelős kormánybiztost – is felmentett Orbán Viktor, úgy hittük, Matolcsy is megválik másodállásától. Tévedtünk.

Az esetleges távozást, valamint a párhuzamosságból adódó problémákat firtató kérdésünkre az alábbi választ kaptuk a miniszterelnökségtől.

“Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tölti be a magyar-orosz és a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosi megbízatást. A Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Matolcsy György és a külgazdaságért felelős helyettes államtitkárság feladata a két kormánybiztosság. Természetesen a kormányzati munkamegosztásnak megfelelően rendszeresen zajlanak egyeztetések külgazdasági témákban Szijjártó Péter államtitkár, a Külügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Nemzeti Külgazdasági Hivatal között.”