290 millió forintból hoztak helyre útszakaszokat

Ünnepélyes keretek között adták át az Esztergom – Dobogókő összekötő út – a korábbi rendkívüli időjárás miatt – megrongálódott, költségvetési forrásból helyreállított szakaszait.

Az átadáson részt vett dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára és Mázsi Attila, az útszakaszt üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is.

2010 májusában a rendkívüli időjárási körülmények hatására több útszakaszon is óriási károkat okozott a nagy mennyiségű csapadék. A Budakalász – Dobogókő – Esztergom összekötő út (1111-es számú út) töltése két szakaszon is megsüllyedt, mintegy 20 centiméter mélységben. A károsodást követően az utat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. esztergomi üzemmérnökségének munkatársai félpályában helyreállították, azonban az út jobb pályáját 50 méter hosszban le kellett zárni, mivel a teljes körű felújítási munkák meghaladták a társaság anyagi és technikai lehetőségeit. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. még 2011 tavaszán kiviteli terveket készíttetett az útszakasz rézsűjének helyreállítására, a kivitelezés a szükséges források biztosítását követően pedig 2012-ben el is kezdődhetett.

A kormány a rendkívüli helyzetre való tekintettel útpénztári forrásokból különített el 150 millió forintot, amelyből a szabályos közbeszerzési eljárással kiválasztott, Swietelsky Magyarország Kft. és Vértesaszfalt Kft. alkotta konzorcium végezte el a teljes körű felújítást a szakaszon. A munkálatokat a kivitelezési szerződés március végi aláírása után kezdték meg.

„Bízunk benne, hogy a legújabb technológiával készült helyreállítás az úthasználók megelégedésére szolgál, és tartós megoldást jelent a közlekedők számára.” – mondta el az ünnepélyes átadó ünnepségen dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.

„A károsodott földművet helyreállították és stabilizálták, valamint az út mellett haladó telefonvezetéket is áthelyezték a kivitelezők, az útpálya pedig már a mai kor követelményeinek megfelelő teherbírással rendelkezik, mintegy 425 méter hosszban. A munkálatok 500 négyzetméternyi erdőterületet is érintettek, melyhez a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének munkatársai nyújtottak elengedhetetlen segítséget” – tette hozzá Mázsi Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.
Szintén a 2010-es rendkívüli esőzések következtében rongálódott meg Vértestolna belterületén a 1127-es számú út burkolata, valamint a 1123-as számú út tarjáni szakaszán a pinceüreg szakadt be és egy támfalszakasz is megrongálódott. A károsodott utak helyreállítása a 1111-es számú út helyreállításával párhuzamosan folytak. Vértestolnán 100 méter hosszon új támfal épült 60 millió forint értékben. Tarján településen a pinceüregek helyreállítása és a megbillent támfal stabilizálása 76 millió forintból valósulhatott meg.