Az egykulcsos adót nem adná a kormány

Varga Mihály szerint a kormány megállapodást akar az IMF-fel és az EU-val, erre törekszik már november óta. Az egykulcsos adó azonban olyan sarokpontja a gazdaságpolitikának, amelyben csak nagyon nehezen tudna engedni a magyar kormány - mondta az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az m1 Az Este című műsorában.
Kapcsolódó cikkek

“Az egykulcsos adóban én nem látok túlságosan nagy mozgásteret a magyar kormány részéről, de nyilván meghallgatjuk, hogy mi a probléma, mi a kifogás ezzel az adórendszerrel kapcsolatban” – fogalmazott a műsorban Varga Mihály.

2013-ban lesz először tiszta formájában egykulcsos, 16 százalékos arányos adó. A szuperbruttó kivezetésével pedig lehet, hogy az államnak kevesebb bevétele lesz, de az adókiesés visszajöhet a gazdasági növekedés révén, azáltal, hogy akinél több pénz marad, az többet fogyaszt vagy beruház – mondta a miniszter.

A tranzakciós adóról Varga Mihály úgy vélekedett, hogy az nem sérti a jegybank függetlenségét. Mint ismert, az Európai Bizottság és az IMF alapvetően a jegybanktörvény módosításától tette függővé, hogy a tárgyalások elkezdődjenek. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években sok olyan helyzet volt, amikor az államnak meg kellett térítenie a jegybankban keletkezett veszteséget. Ez a függetlenséget semmilyen módon nem befolyásolja. Az állam nem kívánja eldönteni a jegybank helyett, hogy milyen módon alkalmazza ezt az adót, saját maga fogja eldönteni ezt a kérdést. Ne zárjuk ki azonban azt a lehetőséget sem, hogy a jegybankban úgy döntenek, hogy mégis valamilyen köztes megoldást találnak, és valamit áthárítanak ebből – mondta a politikus.

Címkék: varga mihályeuIMF