Egész nyáron sekély lesz a Balaton

Ez egyelőre nem zavarja sem a hajózókat, sem a nyaralókat. Viszont ha ősszel sem lesz elég eső, már aggódhatunk.
Kapcsolódó cikkek

Mint Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője kifejtette, az első három, kifejezetten száraz hónap után áprilisban 34 százalékkal kevesebb csapadék hullott a sokéves átlagnál a Balaton vízgyűjtőjén. A négy hónap alatt a szokásos 155 milliméternyi csapadéknak mindössze 40 százaléka, 63 milliméternyi eső hullott.

Ezt a rendkívüli vízhiányt a meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak ígérkező május sem fogja enyhíteni. A szárazságot fokozza, hogy az áprilisi melegben nőtt a párolgási veszteség, és a tendencia várhatóan tovább folytatódik májusban is.


Fotó: Civertan Stúdió

Csonki István szerint a 2000-2004 közötti aszályos évekre sem volt jellemző az ilyen mértékben elmaradó tavaszi esőzés, ott a nyári csapadék hiányzott évekig a tóból. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú előrejelzései szerint május után átlagos június és július, majd szárazabb és melegebb augusztus következik.

A Balaton vízszintje a szabályozási minimum alatt maradva júniusban 77, júliusban 74, augusztusban 67, szeptemberben 58 centiméter körül alakul az előrejelzések szerint. A kritikusnak mondható 2000-2004 közötti aszályos években volt már ennél alacsonyabb is a tó vízszintje.

A nádas területek megerősödésének és térhódításának kifejezetten kedvező alacsony vízszint még nem zavarja a hajózási és fürdőzési szezont, de komoly problémákat okozhat, ha az ősz sem lesz csapadékosabb – mondta a szakember. Akkor ugyanis megfordulhat a tendencia, és a felszíni vizek kezdik el táplálni a felszín alatti vizeket, növelve az elszivárgási veszteségeket is – tette hozzá.

Címkék: Balaton