Makiszaporulat a budapesti állatkertben

Nyüzsögnek az apróságok a Fővárosi Állat- és Növénykert Madagaszkár Házában. A közelmúltban három jövevénnyel is bővült a makikolónia: a szerecsenmakiknál egy, gyűrűsfarkú rokonaiknál pedig két kölyök született. A közönség ráadásul be is mehet a makik közé – tájékoztatott honlapján az állatkert.
Kapcsolódó cikkek

Bár a kicsik még márciusban, illetve április elején születtek, a látogatók csak most csodálhatják meg őket. Az anyaállatok ugyanis igencsak rejtegették eddig újszülöttjeiket. A kölykök idejük nagy részét most is anyjukon csimpaszkodva múlatják, a nagyvilág felfedezéséhez csak az elkövetkezendő hetekben merítenek majd bátorságot.

A gyűrűsfarkú makik vagy katták Madagaszkár jellegzetes félmajmai. Budapesten rendszeresen szaporodnak, minden évben születik legalább egy, de néha több kölyök is. A most világra jött kicsikkel együtt összesen 11 gyűrűsfarkú maki él az állatkertben. Az egyik csapat a Madagaszkár Ház belső csarnokát vehette birtokba, a másik – ahol a kölykök is születtek – az épület melletti tágas kifutóban kapott helyet. A közönség mindkét bemutatóhelyen bemehet a makik közé.

A szerecsenmakik viszonylag új jószágok Budapesten, hiszen a két tenyészállat, Izabella és Castro 2010-ben érkeztek. 2011-ben már volt egy kölykük, s most ismét sikeresen szaporodtak. A szerecsenmaki kölyök világra jövetele természetvédelmi szempontból is igen fontos, hiszen olyan fajról van szó, amelynek állatkerti szaporítását az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) egy regionális tenyészprogram keretében hangolja össze.

Címkék: makiállatkert