ECHO TV: Bencsik nem korrekt, nem etikus

Az ECHO Hungária TV Zrt. csütörtökön közleményben minősítette inkorrektnek távozó műsorvezetőjét.

Ahogy tegnap megírtuk, Széles Gábor tulajdonos letiltotta az Echo tévében szerda esténként adásba kerülő Demokrata kör című vitaműsor aktuális adását. Az ügy előzménye, hogy Bencsik András műsorvezető (amúgy a Demokrata című szélsőjobbos hetilap főszerkesztője, nem mellesleg a Békemenet egyik szervezője) a kora délutáni felvétel során suttyónak nevezte Demján Sándor nagyvállalkozót.


Széles Gábor, Bencsik András, Bayer Zsolt, Csizmadia Imre (a Békemenet sajtótájékoztatóján)
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Bencsiket az ragadtatta e kijelentésre, hogy Demján egy Tarlós Istvánnak írt levelében kilátásba helyezte: amennyiben a főváros a Kossuth tér átrendezése során elmozdítja a jórészt a nagyvállakozótól kapott adomámnyból épített Nagy Imre-szobrot, Demján visszakéri a pénzét.

Minderről Bencsik írt a Facebookon. Idézzük az ominózus szakaszt: “Azt mondtam a műsorban, hogy ez suttyó tempó. Önmagában kétes dolog azzal kérkedni, hogy valaki mennyi pénzt adott (74 százalékot) egy szoborra, mert úriember diszkréten adományoz. De azzal fenyegetőzni azért, mert a Kossuth tér átépítésének tervében az ott és a közelben lévő szobrok áthelyezésének terve is szerepel, hogy visszavonja az adományt, magyarán, fogja és hazaviszi a szobrot, ez olyan kisstílű, tahó tempó, amit nehezen tudok kommentálni, mondtam a műsorban.”

Kontra

Csütörtökön közleményben reagált az ECHO TV. Ezt is idézzük.

“A műsorszám legutóbbi felvételén a műsorvezető Bencsik András olyan kijelentéseket tett, amelyek a TV vezetősége szerint személyiségi jogsértést valósítottak meg, így azok következményeként egy esetleges kártérítési perben a televízió jogi és anyagi felelősséggel tartozott volna. Erre való tekintettel végül úgy döntöttünk, hogy a felvett műsorszám nem kerül adásba, döntésünk mögött semmilyen személyes motívum nem húzódott.”

A közleménye megjegyzi: “Az üggyel nem volt célunk indokolatlan ellentétek keltése, mint ahogy nem célunk a nemzeti elkötelezettségű újságírók belső megosztása sem, azonban felelős gazdasági társaságként kötelességünk mindent megtenni azért, hogy megelőzzük jogsértő tartalom közzétételét.”

Magára Bencsikre is kitér a dokumentum: “A műsorfelvételen ténylegesen tett kijelentéseit jelentősen tompított formában tárta az olvasók elé. Megjegyezzük, hogy ezt a módszert az ECHO TV sem etikusnak, sem korrektnek nem tartja, de ezzel a továbbiakban nem kívánunk foglalkozni.”


Bencsik András
Fotó: MTI / Kallos Bea

Tipli

Bencsik még tegnap kijelentette: bezárja műsorát, s távozik a csatornától. Az ECHO válasza: “Bencsik András döntését, miszerint műsorát a televíziónkon nem kívánja a továbbiakban fenntartani, az ECHO Televízió nevében tudomásul vettük, erről őt a tegnapi napon írásban tájékoztattuk. A Demokrata-kör műsora helyett a jövő héttől „Hírbehozzuk” címen új közéleti elemző vitaműsort indítunk Pindroch Tamás vezetésével.”