“Taigetoszra küldik a fogyatékosokat”

A Hír24-hez fordult segítségért egy anya, aki aggódik fogyatékos gyermeke megélhetéséért. A 400 milliós támogatás elosztásáért felelős érdekvédelmi szervezet vezetője megértést és türelmet kér. A minisztérium még azt sem.
Kapcsolódó cikkek

Egy olvasónk kétségbeesett levéllel fordult szerkesztőségünkhöz. Állítása szerint gyermeke, aki egy budapesti, hallássérülteket foglalkoztató alapítványnál dolgozik napi nyolc órában minimálbérért, hónapok óta nem kap fizetést. A 28 éves, hallássérült fiatal édesanyja azt írja: „Az alapítvány olyan helyzetbe került, hogy nem tud munkabért fizetni a dolgozóknak, mivel ez ideig 3 éves hatósági szerződés keretében, költségvetési normatív támogatást kaptak érvényes szerződéssel. 2012. január 31-én azonban lejárt az illetékes munkaügyi központoknak a hatósági szerződésekhez társuló fizetési kötelezettségvállalása az akkreditált foglalkoztatók felé. Azóta nem tudják eldönteni a kormánynál, hogy ki legyen az illetékes az ügyben. Folyamatosan hitegetik a több tízezer munkavállalót.”

Az említett alapítványnál egyébként csak fogyatékkal élők dolgoznak, akik önálló munkavégzésre nem képesek, és állami feladatot látnak el.

Az édesanya szerint hiába fordultak segítségért a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának kerületi kirendeltségeihez, ott széttárták a karjukat, mondván, nem rajtuk múlik, ők mindent megtesznek. Levélben megkeresték a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, Budapest Főváros Kormányhivatalát és különböző érdekvédelmi szervezeteket is, de egyik helyről sem kaptak érdemi választ a kérdéseikre. „Sok munkahely leállt, nincs fizetésük ezeknek az embereknek. Ráadásul egy hallássérült, hiába tanult, akkor is csak nagyon nehezen tud elhelyezkedni” – panaszolja az asszony.

„Egyszerűen felháborítónak tartom, hogy a kormánynál, a minisztériumoknál a milliós fizetésekkel rendelkező politikusok, csak úgy tologatják ezt az ügyet, miközben a parlamentben és más fórumokon nagy mellel hirdetik, hogy számukra milyen fontos a fogyatékkal élők ügye és mennyire kell őket segíteni. Valójában nem törődnek vele. Ha így haladunk, lassan – átvitt értelemben – de a Taigetoszra küldik a fogyatékkal élőket” – teszi hozzá az elkeseredett édesanya.


Fotó: MTI / Balázs Attila

Az átalakítás áldozatai lettek

Nelhübel Henriette, a 62 szervezetet tömörítő, mintegy 2500 fogyatékos embert képviselő CÉHálózat elnöke az Hír24-nek elmondta, a fogyatékkal élők foglalkoztatása már 2010 óta problémát jelent. A legnagyobb gondot szerinte az okozza, hogy a kormány ezeknek az embereknek a támogatását szociális juttatások formájában képzeli el, ahelyett, hogy a teljes összeget foglalkoztatási programokra szánná.

„Az összes pénzt elvenném, amit különböző segélyek címén osztanak ki, és a foglalkoztatásba helyezném át, hogy valóban tényleges támogatás történjen. A segélynek ugyanis nincs sok értelme. Kevés, alig lehet megélni belőle, és le is minősíti a fogyatékkal élőket. Tehát a rendszer egészével van gond. Azt tapasztaljuk, hogy a kormány ugyanúgy látja ezt a problémát, és próbál alakítani rajta, de sajnos ez nem megy egyik napról a másikra” – fejtette ki a CÉHálózat elnöke.

Nelhübel Henriette hozzátette: még egészséges ember számára is megterhelő alkalmazkodni a nehéz helyzetekhez, éppen ezért nagyon rossz érzés, amikor bajba jutott fogyatékosról hallunk, de sajnos be kell látni, hogy „minden átalakításnak vannak áldozatai”.

Levélben megkerestük mi is a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy választ kapjunk arra, mikor várható előrelépés a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának ügyében, és van-e bármiféle ötletük, hogy az átalakítások befejeztéig miből éljenek meg ezek az emberek, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz a kérdéseinkre.

Ötezer fogyatékos élete a tét

Tavaly decemberben 1500 fogyatékos ember több mint 1500 szelet kenyeret postázott az Országgyűlésnek. A kenyérszeletek házikót formáztak, az életet és a közösséget jelképezték. A CÉHálózat célja az akcióval az volt, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a fogyatékos személyek emberhez méltó szociális ellátása és fejlesztése végveszélybe került.

Felmérésük szerint ugyanis a nem elégséges állami normatív támogatás eredményeként 2012 első félévében 40-50 szolgáltató zárhatja be kapuit, de előbb-utóbb mind a 93 civil szociális szolgáltatóra ez a sors vár, így 5000 fogyatékos ember és családja élete változik meg drámaian.

„Ha mindez megtörténik, emberi tragédiák ezrei következnek. A fogyatékkal élő ellátottak tömeges elhelyezésére pár hónap alatt az állami intézmények nincsenek felkészülve, nincsenek férőhelyek és kiszámíthatatlan jövő vár rájuk, hol folytatódik életük. A családoknak a rendkívüli törődést igénylő eltartott miatt legalább egy egészséges tagja kénytelen lesz kivonulni a munkaerőpiacról, mélyszegénységbe sodorva az egész családot” – írták korábban közleményükben.

Foglalkoztatásra nem jut, ellátásra viszont igen

Hogy az 1500 szelet kenyér hatására, vagy sem, de a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára nemrég Dunaharasztiban egy sajtótájékoztatón bejelentette: a kormány idén 400 millió forint többlettámogatással segíti a pénzügyi gondokkal küszködő, a fogyatékkal élők ellátásáról gondoskodó civilszervezetek munkáját.

Soltész Miklós elmondta: a tárca fontosnak tartja a támogatásokból, adományokból magukat fenntartó, hozzávetőleg ötezer fogyatékos, pszichiátriai beteg ellátását magukra vállaló civilszervezetek tevékenységét, részükre évente megközelítően 1,6 milliárd forintot különít el a költségvetés.

A mostani többletforrást különféle maradványpénzek átcsoportosításával teremtették elő és a Civil Érdekvédelmi Hálózat a Fogyatékos Embereknek Szolgáltatást Nyújtó Civil Szervezetekért (CÉHálózat) bízta meg a pénzek elosztásával pályázati úton.

Nelhübel Henriette lapunknak elárulta: összesen 103 intézmény kapott a több száz milliós összegből, ami szerinte szintén azt mutatja, hogy a kormány szívén viseli a fogyatékosok sorsát.