A legzordabb éjszakák következnek

Az idei tél eddigi leghidegebb éjszakái következnek, csütörtökre és péntekre virradóra megdőlhetnek a hidegrekordok, vagyis néhol mínusz 27 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Továbbra is rendkívül hideg marad az idő, a leghidegebb a déli megyékben lesz. Szombatig éjszakánként jellemzően mínusz 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet várható, de a nappali órákban is csak mínusz 5 és mínusz 10 fok közötti hőmérséklet valószínű. Vasárnaptól lassú enyhülésre lehet számítani, éjszakánként mínusz 10 és mínusz 15, napközben 0 és mínusz 5 fok közötti hőmérséklet valószínű.

A jelenlegi előrejelzések szerint szombaton a déli országrészben lehet számítani havazásra, de jelentős mennyiség nem fog esni, csak nagyjából néhány centiméternyi friss hó várható. A többi napon néhol fordulhat elő gyenge havazás, hószállingózás.

A következő napokban a szél többnyire élénk lesz. A Kisalföldön és az ország északkeleti területein akár óránkénti 40-45 kilométeres erősségű széllökésekre is számítani lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára és csütörtökre is hat megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az extrém hideg miatt.

Szedi áldozatait a tél

Hírügynökségi jelentések szerint a kemény télnek már több mint 400 halálos áldozata van Európában. Ukrajnában január vége óta 136 ember halt meg, Lengyelországban 68, közülük hatan az utóbbi 24 órában.

Az Országos Rendőr-főkapitányság összesítése szerint január elseje óta Magyarországon 55 ember halálát okozta kihűlés. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerdán azt közölte: a mentők 24 óra alatt ötven embert szállítottak kórházba kihűlés, fagyás tüneteivel, és tíz helyszínre szén-monoxid-mérgezés miatt kellett kivonulniuk.

Az OKF összesítése szerint az idén 33 esetben avatkoztak be a tűzoltók szén-monoxid-mérgezéskor az országban. Hat ember életét már nem tudták megmenteni, 44-en szenvedtek mérgezést, 29 embert sértetlenül sikerült kimenteniük.

Emberségből jelesre vizsgázott az ország

A hideg időjárás és a hóhelyzet következtében 1100 esetben kellett a katasztrófavédelmi erőknek beavatkozniuk, elsősorban Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A hófúvás miatt 11 elzárt települést kellett a hó fogságából kiszabadítaniuk; ez mintegy 8.500 lakost érintett közvetlenül, továbbá 92 embert kellett kitelepíteniük a lakóhelyéről.

Az országos rendőrfőkapitány közlése szerint a hideg időben a védekezés során február 3-a óta 657 ember életét sikerült megmentenie a rendőrségnek a társhatóságokkal együttműködésben. Hatala József is kiemelte: olyan szervezetek és intézmények találtak egymásra a segítségnyújtás során, amelyek korábban nem működtek együtt. Az ország emberségből jelesre vizsgázott – fogalmazott.

A hajléktalanokat ellátó szervezetek szakemberei a téli időszak kezdete óta növelték kapacitásukat, elindítottak kiegészítő szolgáltatásokat. A hajléktalanellátók és karitatív szervezetek mellett több közintézmény is megnyitotta kapuit a fedélnélküliek előtt.

Budapesten az elmúlt két hétben több mint száz embert vittek biztonságos helyre a rendkívüli hideg elől , 18 esetben pedig közvetlen életveszélyt hárították el. A főváros legfrissebb összesítése szerint 192 szabad férőhely van a rászorulók számára a budapesti hajléktalanszállókon szerda éjszakára.