Kellemetlenségek miatt távozhat Orbán egyik államtitkára

Személyi kérdések és kellemetlenségek miatt kilátásba helyezte lemondását Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.
Kapcsolódó cikkek

A közszolgálati leépítések részeként az államtitkár személyéhez köthető munkatársakat bocsátottak el szerdán a tárcánál, ezután helyezte kilátásba távozását Ángyán József.

A Népszabadság cikke szerint agrárberkekben tudni vélik, hogy a szélsőségesen kisbirtokpárti államtitkár egyre kellemetlenebb a társas vállalkozásokkal békülékenyebb hangot megütő tárca vezetésének. Ezért az elmúlt időszakban sorra váltották le, illetve távolították el a tárcától Ángyán embereit.

Az LMP szerint Ángyán távozása az “agrobiznisz” részgyőzelme lenne

Az ellenzéki LMP szerint Ángyán József távozása a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkári tisztségéből azt jelentené, hogy a magyar mezőgazdaságra “maffiaszerűen rátelepült, a politikával szoros kapcsolatban álló hálózatok győzelmet arattak”.

A szakpolitikus kiválásával – értékeli az LMP – végzetesen meggyengül az a szakmai stáb, amelynek a magyar vidékpolitika átformálása, egy fenntarthatóbb támogatási és gazdálkodási szisztéma megvalósítása lenne a feladata, “az agrikultúra helyett az agrobiznisz aratott sajnálatos részgyőzelmet”.

Jávor Benedek közleményében hozzáteszi: Ángyán Józsefnek volt bátorsága kimondani, hogy a magyar mezőgazdaságra – mindenekelőtt a megszerezhető agrártámogatásokra – “egy maffiaszerű, a politikával szoros kapcsolatban álló hálózat települt rá”.
Szakmai programjának az volt a lényege, hogy a vidékfejlesztést a fejéről a talpára kell állítani.