Martonyi: „a világnak szüksége van az IMF-re”

A külügyminiszter szerint igazságtalan támadások érik Magyarországot, amit helyre kell tennie Budapestnek.

A magyar diplomácia vezetője a Guardian című brit baloldali napilapnak beszélt erről. Az IMF-fel esedékes tárgyalás kapcsán megismételte, a cél az, hogy a lehető leghamarabb megállapodás szülessen.

Martonyi János hangsúlyozta: a kormány által húsz hónap alatt elfogadott több mint 350 törvény „nem mindegyike felel meg feltétlenül az európai jognak”, ugyanakkor Magyarország igazságtalan bírálatokat kap azoktól, akik azt állítják, hogy Orbán egy diktátor, és leépülőben van a demokrácia. Épp ezért meglátása szerint „el kell magyaráznunk, helyre kell tennünk az igazságtalan és tényszerűen hibás dolgokat”.

A lap szerint – Prőhle Gergelynek, egyik legközelebbi munkatársának egy karácsony előtti interjúja kapcsán – a miniszter elismerte, hogy a magyarok időnként hajlamosak ellenségként lefesteni Európát, miközben nem foglalkoznak saját hibáik feltárásával.

Arra a kérdésre, nem bánja-e a magyar kormány, különösen pedig a gazdasági miniszter, Matolcsy György részéről hangoztatott erős IMF-ellenes retorikát, Martonyi kijelentette: ő sohasem használt ellenséges vagy gyűlölködő szavakat az IMF-fel szemben, és meggyőződése, hogy a világnak szüksége van a Nemzetközi Valutaalapra.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy kormányának kötelessége meghallgatni úgy a nemzetközi megfigyelők panaszait, mint a budapesti Opera előtt múlt hétfőn ellene tüntető tízezrek hangját. Hibának tartja ugyanakkor, hogy az ellenzéki képviselők nem hajlandóak részt venni a parlamenti munkában, s ehelyett “az utcán politizálnak”.