EU-elvárás lett Gyurcsány és a melegházasság?

A Magyar Nemzet brüsszeli forrásai szerint igen. Brüsszelben cáfolták.
Kapcsolódó cikkek


Gyurcsány Ferenc és felesége a budapesti melegfelvonuláson.
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A lap értesülései szerint a Gyurcsány Ferenc elleni eljárás megszüntetését, illetve a férfi és nő közötti házasság törvényi rögzítésének elhagyását várná Magyarországtól az Európai Unió a pénzügyi segítségnyújtsáról szóló sikeres tárgyalásért cserébe.

A Magyar Nemzet szerint Brüsszel – miközben több magyar törvényt is vizsgál – a sikeres tárgyalásokért elvárja, hogy tűnjön el az alaptörvényből az a passzus, amelyik kimondja, hogy a házasság egy férfi és egy nő között jön létre (pontos szöveg: „Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját.”).

Az unió azt is szeretné, ha megszűnne a Gyurcsány Ferenc ellen indított eljárás. Mint ismert az egykori kormányfőt a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos büntetőügyben, amelyben hétfőn Veres János szocialista pénzügyminisztert tanúként hallgatták ki.

Az ATV ugyanakkor megkérdezte erről Amadeu Altafaj Tardiót, aki az EU pénzügyi biztosának, Olli Rehnnek a szóvivőjét. Tardio röviden úgy reagált a Magyar Nemzet értesülésére, hogy az “nonszensz”. A Hír24 brüsszeli forrásai szintén azt erősítették meg, hogy a hír minden alapot nélkülöz.

Ugyanakkor a Népszabadság azt írja, hogy Brüsszel nem köti politikai feltételekhez a hitelmegállapodásról szóló tárgyalások megindítását. Több ügyben is indulhat ugyan kötelezettségszegési eljárás hazánk ellen, de ezek nem válnak a tárgyalások megkezdésének feltételévé, azaz nem válnak „csomaggá”.

– A való világ, a piacok épp elég nyomást gyakorolnak az országra – fogalmazott név nélkül egy bizottsági tisztségviselő a lapnak. A biztosok szerdán döntenek arról, mire számíthat hazánk. Döntő lehet, hogy sikerül-e meggyőzni Olli Rehn pénzügyi biztost arról, hogy fenntartható módon, 2013-ban is három százalék alatt lesz a költségvetési hiány.

Ha Rehnt nem sikerült meggyőzni – és a Népszabadság szerint minden jel arra mutat, hogy nem –, akkor a pénzügyi biztos javaslatokat fogalmaz meg a tanácsnak, amely aztán dönt azokról. A lehetséges szankciók között van a kohéziós alapokból utalandó pénzek kifizetésének felfüggesztése – ám ezt még soha nem alkalmazták.