Egyre kevesebb a gyalogos baleset Fejérben

30 százalékkal csökkent a gyalogos balesetek száma ebben az évben. A megye összes óvodája kapott már láthatósági mellényt.

A Székesfehérvár környéki óvodák egyenként mintegy harminc kis méretű gyerek mellényt és két felnőtt mellényt kaptak, kedden. A fényvisszaverő csíkkal ellátott mellényekkel az a céljuk, hogy növeljék az óvodai csoportok biztonságát utcai séták alkalmával- közölte R. Szabó Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a „Látni és látszani”kampányát 2009-ben kezdte el. Az ötletet az adta, hogy Amerikában a felnőttek sem óckodnak attól, hogy bukósisakot, könyökvédőt, vagy ilyen mellényt vegyenek fel, nálunk azonban igen. Ezért gondolták, hogy érdemes már gyermekkorban megismertetini a kicsikkel a mellényt- tudta meg a Fehérvár24 Illés Mihálytól, a Fejér Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkárától.

Illés Mihály hozzátette: a megye 172 óvodáját megajándékozták már. 2009-ben először a 28 fehérvári óvodát, 2010-ben a móri, dunaújvárosi, gárdonyi és bicskei kapitányságok illetékességi területén lévő 33 óvodát. Az idén támogatóknak köszönhetően a Velencei-tó környéki óvodákban minden gyereknek jutott mellény. A baleset-megelőzési bizottság pedig az Országos Balest-megelőzési Bizottság pályázati támogatásának köszönhetően novemberben és decemberben, a megyében még visszalévő 100 óvodának juttatott ilyen eszközt.

Kritikaként már megkapták, hogy kevés a két csoportra való mellény, ám ezt figyelemfelhívásnak szánják. A szülőknek és intézményeknek maguknak kell a gyerek biztonságáról gondoskodniuk. Fehérváron pl. a Felsővárosi Óvodában minden gyereknek készíttettek is már – hangsúlyozta  a bizottság titkára.

Nagyobb kirándulások alkalmával szokták feladni a gyerekekre a rendőrségtől kapott ajándékot. Amikor előkerülnek a sárga mellények, az óvodások ujjongani kezdenek, és nagy örömmel bújnak bele. A picik számára kedves ez a szín, és tetszik nekik, hogy mindenkinek ugyan olyan van. Az óvónők a mellények segítségével jobban tudnak figyelni a csoporthoz tartozókra. Aki pedig kicsi korában megszokja a viselését, az felnőttként is használja majd. Azt pedig az autósok tudják mit jelent, amikor este egy-egy kivilágítatlanul közlekedő biciklisen legalább láthatósági mellény van- tudtuk meg egy fehérvári óvónőtől.

Ugyan nem a rendőrségi ajándékoknak köszönhető, de jó hír, hogy az év első 11 hónapjában az előző évihez képest 30 százalékkal csökkent a gyalogos balesetek száma Fejér megyében.