Lázadás a laktanyában

Lázadás volt a győri laktanyában. Persze az összecsapást csak egy gyakorlat részeként mutatták be a katonák, januárban ugyanis Bosznia-Hercegovinába készül egy alakulat.

A 150 fős delegáció főként a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományára épül. A honvédek több hónapos felkészülésen vannak túl, a kiképzés eredményeit egy zárógyakorlat keretében, szerdán mutatták be a sajtó képviselőinek.
Az EUFOR Kontingens 10. váltására szeptember óta gyakorolnak Győrben. Az alakulat első ízben képviselteti magát kötelékkel külföldön, így a kiképzés alapvető célja az volt, hogy felkészítsék a katonákat az adott hadszíntérre vonatkozó követelmények teljesítésére. Papp Tamás, alezredes, a kontingens leendő parancsnoka elmondta, hogy a győri és a szentesi bakáknak a válságkezeléssel és a béketámogatással összhangban több feladatkörük lesz. A tömegkezelés, a területek és az útvonalak biztosítása, a járőrözés, és az ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése, valamint szállítmányok, konvojok vagy különösen fontos személyek kísérete is az ő hatáskörük alá fog tartozni. A 3 napos zárógyakorlaton a tömegoszlatást prezentálták a laktanyában a honvédek, és szó mi szó, a katonák kicsit sem kímélték egymás testi épségét. Gumibotoktól, raklapoktól és boruló szemetesektől volt hangos a likócsi rakétaezred, a kíméletlen próba oka pedig egyszerű: a Balkánon sem lesz könnyebb a honvédek dolga. A most megalakult század egyébként egy többnemzeti zászlóaljnak lesz a része, a most kint szolgáló 9. alakulatot pedig januártól 3 ütemben fogják váltani. A katonák júliusban térhetnek haza a küldetésből.

Címkék: honvédlaktanya