Kérdőjelek a Schmitt-út körül

Magán- vagy hivatalos látogatáson a magyar államfő? A Népszava szerint köztársasági elnökünk senkit nem érdekel.
Kapcsolódó cikkek

Az amerikai kormányzat egyetlen illetékesével sem találkozik Schmitt Pál, akit háromnapos látogatására felesége is elkísért. Az államfőt az Amerikai Magyar Koalíció hívta meg. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) szerint nemcsak emiatt, hanem azért is hivatalosnak számít az út, mert Schmitt Pál előadást tart a John Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok központjában a transzatlanti kapcsolatokról.

A budapesti amerikai nagykövetség másként látja. Szerintük a látogatás nem hivatalos, ezért nem is vettek részt az út szervezésében, csak az államfőnek kijáró technikai jellegű támogatást nyújtották az úthoz. Tóth József külügyi szóvivő a Népszavának azt mondta, mivel nem az amerikai kormánytól érkezett a meghívás, nem vetődött fel, hogy amerikai kormányzati illetékesekkel szervezzenek találkozót az államfőnek.

Egy, a magyar-amerikai kapcsolatokat jól ismerő szakértő a lapnak azt mondta: Schmitt Pálnak esélye sem lenne arra, hogy fogadják a Fehér Házban, de az rendkívül szokatlan, hogy az első számú magyar vezető semmiféle hivatalos programot nem bonyolít a fogadó ország illetékeseivel, holott – tekintettel a magyar-amerikai kapcsolatokban meglévő feszültségekre – nagy szükség lenne a viszony javítására.

Kiss Norbert, a KEH hivatalvezetője a lapnak azt mondta, Schmitt Pál szűk stábbal, menetrendszerű járattal utazott Washingtonba, a költségeket a magyar állam állja. Az államfő magánprogramot is bonyolít, hivatalos programja pénteken lezárul, de csak hétfőn érkezik vissza Budapestre. Schmitt Pálnak három lánya él az Egyesült Államokban, egyikük éppen Washingtonban – emlékeztet a Népszava.

Kik súgnak Amerikából?

A magyar államfőt meghívó Amerikai Magyar Koalíció elnöke a Heti Válasznak adott interjúban azt állítja, amerikai újságcikkek tartalmát is befolyásolják azok, akik itthon ellenzékben politizálnak. Szerinte a washingtoni bírálatok ellenére alapvetően jók a két ország kapcsolatai. Maximilian Teleki úgy látja: a hivatalos Magyarország – más államokkal ellentétben – nem áldoz jelentős összegeket a washingtoni, brüsszeli döntéshozók befolyásolására, inkább a Budapestről érkező politikusok meggyőző erejében bízik, meglehetősen sikeresen. Szerinte alapvetően az időhiány (EU-elnökség, elnökválasztási kampány) az oka annak is, hogy Barack Obama eddig nem hívta meg Orbán Viktort.

Címkék: schmitt pál